Pressemeddelelse

Gør bilen vinterklar – og undgå overraskelser, når kulden kommer

SOS Dansk Autohjælp opfordrer bilister til at investere et par timer på at gøre bilen klar til frost, salt og glatte veje.

- Mange bilister bliver overraskede, når de kolde temperaturer melder sig. På de første frysende dage får vi flere opkald fra bilister med flade batterier og sommerdæk på afveje. Det er af gode grunde ikke muligt at forudsige, hvornår frosten kommer, og derfor er det godt at få styr på vinterdæk nu, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Kontroller dine dæk
Det er en god idé at undersøge, om dine vinterdæk kan klare en sæson mere. Undersøg gummiets stand og kontroller dækmønsterets dybde. Lovkravet lyder på 1,6 mm, men vejhjælpen er en af mange aktører, der anbefaler minimum 3 mm.

- Man bør som hovedregel skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer ned på 7 grader. Det kan nemlig være glat længe før, man kan se minusgrader på termometeret, fordi temperaturen på vejbanen er lavere end luftens, siger Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Undgå flade batterier
Flade batterier er årsag til mange starthjælpsassistancer i vinterperioden. Det hænger blandt andet sammen med, at batteriets kapacitet falder markant i takt med temperaturen.

SOS Dansk Autohjælp opfordrer til at få bilens batteri tjekket på et værksted, inden de vedvarende, hårde kuldegrader sætter ind - og at ringe efter professionel assistance, hvis du står med en bil, der ikke kan starte på grund af fladt batteri.

- Et batteri kan miste op til 50 pct. af dets ydeevne i hård frost, og hvis du kører rundt med et batteri, som i forvejen er slidt, kan du få problemer med at starte bilen på de kolde dage, siger Jeppe Damgaard.

Derudover anbefaler SOS Dansk Autohjælp, at man renser sine vinduesviskere og sikrer sig, at gummiet er intakt, at ruderne er fri for trafikfilm, og at der er frostsikker sprinklervæske i beholderen, så man kan holde ruderne rene og sikre et godt udsyn.

Tjekliste til en vinterklar bil:
• Undersøg dækkenes kvalitet - alder, mønster og tryk
• Få batteriets tilstand tjekket
• Gennemgå alle lygter
• Hæld frostsikret sprinklervæske på bilen
• Få tjekket at kølervæsken er frostsikret
• Tjek vinduesviskernes fatning
• Rengør og smør gummilisterne med silikone
• Giv låsene lidt låseolie, så de ikke fryser til

Kontaktinformation:
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef SOS Dansk Autohjælp: 5118 6085