Dækguide: Krav til dækmønster

Dækmønsteret er afgørende for køretøjets vejgreb, især når det er vådt. Når vejene er våde, hjælper dækmønsteret nemlig med at skabe friktion mellem dækkene og vejoverfladen. 

Det forhindrer blandt andet det fænomen, man kalder aquaplaning og øger vandafledningen. Det er afgørende, hvis du gerne vil holde kontrollen over dit køretøj. 

Desuden vil dækmønsteret give bedre bremseevne og manøvreevne, hvilket er afgørende for at undgå ulykker. 

Bliv fuldstændig klar til campingferien med denne komplette huskeliste.

Dækmønsterkrav 

Dækkenes mønster og gummiets tilstand skal tjekkes med jævne mellemrum. Det anbefales, at dækkene skiftes, når mønsterdybden er 3 mm for sommerdæk og 4 mm for vinterdæk. Ifølge loven er minimumskravet til mønsterdybden 1,6 mm.

Det er vigtigt at kontrollere dækmønsteret regelmæssigt og udskifte dæk med utilstrækkelig dybde

Hvordan kan jeg kontrollere dækmønsteret selv?

Du kan kontrollere dækmønsteret selv ved at bruge en mønsterdybdemåler, som er det mest præcise værktøj til formålet. 

Mønsterdybdemåleren kan købes hos de fleste autoforhandlere og giver en nøjagtig måling af mønsterets dybde. På nogle dæk findes der også et slidmærke, som viser minimumsdybden på dækmønsteret. Hvis mærket er slidt ned, skal dækket til at blive skiftet.

Er din bil klar til en indvendig makeover? Følg vores trin-for-trin guide.

Har du brug for hjælp til et punkteret dæk? Vi står klar til at hjælpe dig.

Andre krav til dæk og fælge

Regler om dækstørrelse

Det er vigtigt, at dækkene på køretøjet skal have korrekte dimensioner og være godkendt til brug. Du skal altså sikre dig, at de monterede dæk passer til køretøjets specifikationer og at dækstørrelsen og dækbredden passer til hjulomkredsen. Du kan finde ud af alt dette i bilens registreringsattest. 

Reglen om ens dæk

I Danmark må man som sådan godt køre med 4 forskellige dæk, fra forskellige fabrikanter. Men det er dog ulovligt, hvis du blander sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. Altså, alle dæk skal være enten sommerdæk, vinterdæk eller helårsdæk. På den måde sikres bilens stabilitet og køreegenskaber - og vil reagere korrekt under de forskellige kørselsforhold. 

Find ud af, hvornår det er tid til sommerdæk.

Husk, du kan risikere at få en bøde, hvis du kører med ulovlige dæk. 

Skærmreglementet

Udover krav til dækkene, er der også specifikke regler for skærmene på køretøjet. Skærmene har til formål at beskytte mod skader forårsaget af stenslag - og skidt og vand. Derfor skal skærmene også være monteret korrekt, så de sikrer en tilstrækkelig dækning af dækkene. Det vil sige, at hele hjulet skal være dækket af skærmen. Hvis det ikke gør det, er dækket ulovligt.  

Skal du have bugseret din bil? SOS Dansk Autohjælp tilbyder døgnåben service.

Sporvidden

Sporvidden er en vigtig faktor, der skal overvejes, når det kommer til dæk og fælge. Sporvidden refererer til den afstand, der er mellem midtpunktet af to parallelle hjul på samme aksel. Det er afgørende at overholde de korrekte sporvidder for at sikre optimal stabilitet og køreegenskaber på vejene. 

Det er især vigtigt, at du tænker over sporvidden, hvis du vil sætte nye fælge på bilen. Her må du ikke forøge bilens sporvidde med mere end 20 mm i alt (10 mm på hver side). Hvis sporvidden overstiger de 20 mm, skal der foreligge nødvendig dokumentation, som en TÜV-attest. 

Krav til dæktryk

Dæktrykket er vigtigt for både komfort, sikkerhed og brændstofforbrug. Se dækkenes korrekte tryk i bilens instruktionsbog, og mål altid trykket, når dækkene er kolde.

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre ved påkørsel af dyr? Læs guiden her.

Vi tjekker dækmønsteret for dig

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel vejledning til kontrol af dækmønster, dæktryk og generelt at sikre, at din bil står i topform. 

Har du et behov for starthjælp eller lignende og er vores SOS Dansk Autohjælp redder kaldt ud til din bil, kan du altid bede vores redder om at gennemgå bilens dækmønster.

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her

Køb abonnement