Gode råd til kørsel i sneen

Når vintervejret byder på sne og glatte veje, er det vigtigt at vide, hvilke forholdsregler man skal tage som bilist. Selv om det ikke ser sådan ud ved første øjekast, så kan vejene nemlig godt være glatte.

Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du kører i vintervejr, og hvilke ting du skal være opmærksom på, når du bevæger dig ud på vejene. 

 

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du tager hensyn til vejrforholdene og undgår at køre galt eller strande i sneen.

Gode råd inden du kører

Kør i god tid 

Når der er sneglatte veje, er det vigtigt at køre hjemmefra i god tid – dels så du kan tage højde for kørselsforholdene uden at komme for sent – men også så du har tid til at fjerne sne og is fra bilen.

Tjek vejrforholdene 

Det er altid en god idé at tjekke vejrforholdene for eventuel sne og isglatte veje, inden du begiver dig ud i trafikken. På den måde kan du tage de nødvendige forholdsregler og forberede dig på køreturen. 

Fjern is og sne fra bilen 

Frit udsyn er vigtigt, når du skal ud at køre i sneen. Inden du kører hjemmefra, skal du derfor sørge for at skrabe ruder, spejle og lygter for sne og is. Har du ikke styr på afisning af bilen, kan det nemlig ende med at koste dig en betinget frakendelse af kørekortet.  

Hav styr på vejhjælpen 

Sørg for at have styr på nummeret til vejhjælpen, så du nemt og hurtigt kan komme i kontakt med den rette hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Sådan undgår du at køre galt i sneen 

Pas på farten 

Sænk farten, når du kører i snevejret og glat føre. Farten har stor betydning for, hvorvidt du er i stand til at bremse ned i en kritisk situation.

Sænker du fx farten fra 80 km/t til 60 km/t, vil det nemlig halvere bremselængden – og det samme gør sig gældende, hvis du sænker farten fra 60 km/t til 40 km/t. Farten spiller derfor en  afgørende rolle, når du kører i glat føre. 

Er du i tvivl om underlaget, kan du evt. prøve at lave en bremsetest et øde sted for at se, om det er glat. 

Hold ekstra god afstand 

Glat føre reducerer vejgrebet, hvilket betyder, at bilens bremselængde øges, og risikoen for at skride ud er større. 

Hvis du kører for tæt på den forankørende bil, kan det være svært at stoppe i tide, hvis der opstår en kritisk situation. Ved at holde en god afstand får du mere tid til at reagere og undgå kollision med andre biler. 

Hold bilen trillende 

Sørg for at holde bilen i bevægelse, så den bevarer momentum, hvilket gør det nemmere at fortsætte fremad, når det er glat. Hvis først bilen er stoppet, kan det nemlig være svært at starte den igen på grund af manglende vejgreb. Ved at holde bilen trillende undgår du også fastkørsel. 

Husk vinterdæk

Hvis der er sneglat på vejene, er det vigtigt at huske vinterdækkene på bilen, før du kører ud. 

Hold øje med snedriver på kørebanen 

Hold øje med snedriver på kørebanen, da de kan være svære at se. Reducer din hastighed, hvis du nærmer dig snedriver – så har du mere tid til at reagere på eventuelle uforudsete forhindringer.

Sådan undgår du at blive strandet i sneen

Enhver bilists værste mareridt, når snevejret for alvor rammer, er at stå i en situation, hvor man bliver strandet i sneen. Heldigvis findes der ting, du kan gøre, for at undgå det uheldige scenarie. 

Følg disse råd og minimér risikoen for at blive strandet i snevejret

  • Hold øje med vejrprognoserne 
  • Tjek din bil inden afgang 
  • Brug vinterdæk 
  • Brug vejsalt 
  • Medbring nødudstyr – hvis uheldet alligevel skulle være ude
  • Tilpas din kørsel til de aktuelle vejrforhold 
  • Hold afstand og undgå skrånede veje 
  • Lyt til trafikmeldingerne 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver strandet i sneen?

At være strandet i sneen kan være en udfordrende situation, der kræver ro, overblik og korrekt forberedelse. Ved at tage de nødvendige forholdsregler kan du øge chancerne for, at alt går problemfrit, indtil hjælpen når frem. 

Det kan du gøre, hvis du bliver strandet i sneen: 

Bevar roen

Det første vigtige skridt er at bevare roen. Panik kan nemlig forringe din evne til at træffe velovervejede beslutninger. Træk vejret dybt og evaluér situationen, før du træffer forhastede beslutninger.

Kontroller, at du har alle udstyrsdele

Sørg for at kontrollere, at din bil er i god stand og kontroller, at alle de nødvendige udstyrsdele som dæk, batteri og bremser fungerer, som de skal. Sørg for, at du har alle de redskaber, du har brug for – fx reservehjul, donkraft og startkabler. 

Sørg for at holde varmen

Er du strandet et sted uden for civilisationen og ikke har udsigt til hurtig redning, er det vigtigt at kunne holde varmen. Tænd bilens motor i korte intervaller for at holde varmen i bilen.  

Brug nødblinket

Brug bilens nødblink eller lygter for at øge sandsynligheden for at redningsmandskab og andre bilister kan se dig. Brug mobiltelefonen til at ringe efter vejhjælp – sørg for at informere dem om din nøjagtige placering og følg deres råd om, hvordan du bedst forbliver i sikkerhed, indtil hjælpen er fremme.

Hvordan får jeg min bil fri, hvis den sidder fast i sneen?

Er du så uheldig, at bilen sidder fast i sneen, så er der heldigvis råd at hente. Vi giver dig 4 tips til, hvad du kan gøre, hvis din bil sidder fast.

Grav dækkene fri 

Har du en skovl eller andet med i bilen, kan du forsøge at grave dækkene fri af sneen. Det kan muligvis hjælpe dig med at få bilen fri. 

Placér noget under dækkene 

Prøv at få lirket noget så langt ind under dækkene som muligt – det kan fx være noget grus, grene eller en måtte i bilen, der kan skabe friktion. 

Forsøg at gynge bilen løs 

Prøv at give gas og slippe igen for at forsøge at få bilen til at gynge – det kan sommetider hjælpe med at få bilen fri, hvis de har sat sig fast i sneen.

Få bilens passagerer til at skubbe 

Den sidste mulighed er at få passagererne i bilen til at hjælpe med at skubbe, mens du forsøger at få bilen fri af sneen. 

Sidder bilen helt fast, kan det være nødvendigt at ringe efter vejhjælp – så er du sikker på at få den rette hjælp til at få bilen fri af sneen.