Guide: Hvornår skifter man til sommerdæk?

Når solen skinner og vejret bliver varmere, er det vigtigt at have de helt rigtige dæk på bilen.

Sommerdæk er designet til at fungere under varmere vejrforhold og giver bedre præstation på de varme sommerveje. De har en speciel blanding af blødere gummimateriale (compound) og mønster, som giver et langt bedre vejgreb på tørre, våde og varme overflader.

Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

Det er vigtigt, du skifter til sommerdæk, når temperaturen begynder at blive varmere. Men hvornår er det? Generelt anbefales det, at man skifter til sommerdæk, når temperaturen ligger på 7 grader. Det er ved denne temperatur, man har vurderet, at vinterdækkene begynder at miste grebet - og det kan forringe bilens bremseevne og køreegenskaber.  

- Mange bilister er i tvivl om, hvornår de skal skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. En god tommelfingerregel er, at når både dags- og nattetemperaturerne ligger stabilt over syv grader, så er det tid at skifte, da vinterdæk har dårligere vejgreb og bremselængde ved højere temperaturer, fortæller Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Dækkene skal have en minimumsmønsterdybde på 1,6 mm for at være lovlige i Danmark. Det bliver dog generelt anbefalet, at mønsterdybden ligger på mindst 3 mm for at sikre tilstrækkeligt vejgreb, særligt under våde forhold. Desuden er det også et lovkrav, at dækkene passer til bilens størrelse og bredde. 

Læs mere om krav til dækmønster på dæk her

EU dækmærket

EU-dækmærket er et standardiseret etiket, der er påkrævet på alle nye dæk, som er produceret efter 1. Juli 2012. Mærket giver vigtige oplysninger om dækkets ydeevne i tre kategorier: Brændstofeffektivitet, vejgreb på vådt underlag og ekstern støj.

Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Det anbefales ikke at køre med vinterdæk om sommeren. Vinterdæk er designet specifikt til at yde optimalt under kolde vejrforhold, med sne, is og meget lave temperaturer. 

Danskerne er generelt blevet bedre til at skifte dæk efter årstiden, men enkelte vælger fortsat at beholde vinterdækkene på hele året. Det kan få konsekvenser for både sikkerhed og økonomi.

Ifølge Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling kørte cirka hver sjette i juni 2021 på vinterdæk, mens det i 2018 var cirka hver femte. Så vi er blevet bedre til at skifte til sæsonrigtige dæk.

- Vi ser fortsat ulykker på vejene, som skyldes de forkerte dæk. Det har konsekvenser for både økonomi og specielt sikkerheden at køre på vinterdæk om sommeren og omvendt. De rette dæk til den specifikke sæson sikrer det bedste vejgreb, forklarer Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Tip: Læs mere om hvornår man skal skifte til vinterdæk her

Få større sikkerhed og spar penge
Skiftet mellem dæk kan være besværligt og virke unødvendigt, men det er vigtigt, forklarer Jeppe Damgaard:
- Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der om vinteren hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men om sommeren bliver dækkene for bløde, og det svækker vejgrebet. Det kan faktisk medvirke til, at bremselængden øges med op til otte procent.
Varmens virkning på vinterdækkene har også betydning for økonomien. Når man bruger dækkene sæsonmæssigt korrekt, holder dækkene længere.

Undersøgelser viser derudover, at vinterdæk har op til 15 procent højere rullemodstand, hvilket kræver mere brændstof, og man risikerer derfor om sommeren at spilde penge på brændstof til dæk med en lavere sikkerhed. Særligt med de aktuelt høje benzinpriser, kan det have en stor betydning for pengepungen.

Rådet for større dæksikkerhed er en del af Dækbranchen Danmark: https://www.daeksikkerhed.dk/

Vedligeholdelse af sommerdæk

Hvordan opbevarer jeg sommerdækkene bedst muligt?

Inden du sætter dine sommerdæk til opbevaring over vinteren, er det en god idé at rense dem for snav og støv med en blød børste. Dækkene skal helst opbevares et køligt, tørt og mørkt sted, gerne i dækposer. Stil gerne dækkene lodret og undgå at stable dem for at undgå deformation. Alt dette vil forlænge dækkenes levetid. 

Er du forberedt på sne og is? Få de bedste råd til sikker kørsel her

Hvor længe holder sommerdæk?

Sommerdæk har, ligesom andre dæk, en begrænset levetid - og det er derfor vigtigt, du både er opmærksom på dækmønsterdybden og alderen. Generelt anbefales det at udskifte sommerdæk, når de er omkring 6-8 år gamle. 

Det skyldes blandt andet, at dækkets gummi med tiden kan blive hårdt og miste sin fleksibilitet, som vil gå ud over dækkets ydeevne og sikkerhed. Du kan tjekke dækkets produktionsdato, der normalt sidder stemplet på siden af dækket.

Vil du undgå uheld i vintermånederne? Følg vores 5 vinterråd

Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk
Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. Vi anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.
Tjek dæktryk: De fleste biler/dæk kører med et dæktryk på 2,5 - 3 bar, har du lavprofildæk kan det være over 3 bar. For lavt dæktryk giver dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Du finder som regel din bils anbefalede dæktryk i instruktionsbogen, i tankdækslet eller ved dørfalsen.
Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.

Er du i tvivl om, hvornår du skal skifte dæk? Få svaret og kør sikkert her.

Hjælp til sommerdæk

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp til kontrol af dækmønster, dæktryk og generelt at sikre, at din bil står i topform i forbindelse med det forebyggende TryghedsTjek. 

Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her:

Køb abonnement