Har din bil det rigtige dæktryk? Sådan får du styr på det

Bilens dæktryk er en af de ting, der er vigtigt at få tjekket løbende. Et dæk taber luft med tiden, og derfor er det vigtigt at have styr på dæktrykket, da det har en effekt på bilens køre- og bremseevne – og dermed også sikkerheden. 

Men hvordan ved man, om ens bil har det rigtige dæktryk, og hvad sker der, hvis der er for meget eller for lidt tryk i dækkene? 

Læs med her og bliv klogere på dæktryk og hvorfor det er så vigtigt at have det korrekte dæktryk på bilen. 

 

Hvorfor er dæktryk vigtigt?

Dæktrykket på din bil er en vigtig detalje, der ofte overses, men som kan have konsekvenser for både din sikkerhed, bilens bremseevne, kørekomfort og brændstofeffektivitet. 

Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt tjekker lufttrykket i dækkene for at sikre, at din bil har det korrekte dæktryk. 

Dæktrykket har også en betydning for dækkets holdbarhed, hvilket er endnu en god grund til at have styr på trykket i dækkene,  

Desværre er der mange, der overser vigtigheden af at bilen har det rigtige dæktryk – på trods af, at det er ganske enkelt selv at kontrollere og justere dæktrykket.  

Hvornår er automatisk dæktrykmåling et krav? 

Fra november 2014 blev det et krav i EU, at alle nye personbiler og lette erhvervskøretøjer som standard skulle være udstyret med et dæktryksovervågningssystem (TPMS). 

Systemet er lavet til at overvåge dæktrykket og advare bilens fører, i tilfælde af at dæktrykket falder til et vist niveau. 

Hvordan finder man det rigtige dæktryk?

Det korrekte dæktryk afhænger af, hvilken bil du har. Det er nemlig forskelligt fra bil til bil, hvad det rigtige dæktryk er og dermed hvor meget luft, der skal i bildækket.

Du kan se det korrekte dæktryk inde i bilen. På de fleste biler sidder der et mærke inde i bilens handskerum, i dørkanten eller i benzindækslet, hvor du kan aflæse det.

Hvis du ikke kan se det korrekte dæktryk nogle af disse steder, kan du også altid kigge i bilens instruktionsbog. 

Hvordan tjekker jeg bilens dæktryk? 

Er du i tvivl om, hvordan du tjekker dæktryk på din bil? Heldigvis er det meget nemt selv at kontrollere lufttrykket i dækkene.

Når du vil tjekke dæktrykket på bilen, skal du begynde med at skrue ventilhætten af og derefter sætte måleren på ventilen. Tryk forsigtigt ned på måleren for at skabe forbindelse - det

er vigtigt at holde den helt tæt ind til ventilen, så luften ikke siver ud af dækket. 

Herefter kan du aflæse trykket på måleren og sammenligne det med det anbefalede dæktryk, for at se, om det stemmer overens. Når du har gjort det, kan du sætte ventilen på igen.  

Husk altid at tjekke dæktrykket, når dækkene er kolde – det kan for eksempel være om morgenen, inden du bruger bilen.

Vinterdæk og dæktryk 

Er du i tvivl om, hvorvidt dæktrykket på vinterdæk skal være det samme som på dine sommerdæk? Dæktrykket på vinterdæk er det samme som sommerdæk, så du behøver ikke bekymre dig om, hvorvidt dæktrykket skal være højere eller lavere end med eksempelvis helårsdæk. 

Sådan justerer du dæktrykket

Hvis dæktrykket er for lavt, justerer du det ved at trykke på målerens plusknap, indtil den viser det korrekte tryk. 
Du behøver ikke være nervøs for, om du kan komme til at fylde for meget luft i dækket – det er nemlig slet ikke muligt for måleren at fylde så meget luft i dækket. 

Hvad er risikoen ved for lavt dæktryk?

Dæk, der har et for lavt dæktryk, kan føre til en lang række farlige situationer. Derfor er det vigtigt at kontrollere, at du ikke kører i en bil, der har for lavt tryk i dækkene.
Hvis dæktrykket på din bil er for lavt, kan det blandt andet føre til nedsat vejgreb, hvilket betyder, at din bil kan have svært ved at bremse effektivt eller styre korrekt. Det skyldes, at dækkets slipvinkler ændrer sig ved for lavt dæktryk. Det kan være særligt farligt i nødsituationer, hvor det er nødvendigt at kunne manøvrere. 

Desuden kan et for lavt dæktryk nedsætte bilens bremsekraft, hvilket kan føre til, at bilens ABS og ESC ikke virker optimalt.

Opsummeret kan for lavt dæktryk betyde:

  • Nedsat vejgreb 
  • Nedsat bremseevne
  • Risiko for skader og slid på dækkene 
  • Forringet drivmiddeløkonomi for bilen 

Hvad sker der, hvis et dæktryk er for højt?

Er dæktrykket for højt, kan det på den anden side betyde, at din bil har mindre kontakt med vejen og et dårligere vejgreb, der kan føre til, at bilen kan miste kontrol. Derfor er det vigtigt, at dæktrykket ikke er for højt, men lige tilpas. 

Er dæktrykket for højt, slider det nemlig unødigt på dækkene, samtidig med at det reducerer kørekomforten. 

Hvor ofte skal jeg tjekke dæktrykket? 

Det anbefales, at man tjekker dæktrykket på bilen regelmæssigt; gerne en gang om måneden for at være sikker på, at dæktrykket er korrekt. Heldigvis er det nemt og enkelt at tjekke selv, hvis man bare følger anvisningerne i instruktionsbogen. 

Dæktryk tabel 

Er du i tvivl om, hvilket dæktryk, dækkene på din bil skal have? Så kan du bruge en dæktryk tabel til at omregne det.
Nedenstående dæktrykstabel er lavet for at give et overblik over, hvordan du kan omregne dæktrykket, så du er sikker på, at det er korrekt.

Kilde: Dæktryk tabel

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Er uheldet ude og kan du ikke køre videre i din bil og har brug for vejhjælp? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.