Rækkevidde for elbil

Rækkevidden på elbiler er et emne, som berører de fleste elbilsejere. Jo større rækkevidde, der er, jo større fleksibilitet får køreren - og det er langt nemmere at planlægge rejser, uden man skal bekymre sig for at løbe tør for strøm undervejs.

Læs mere om elbilers rækkevidde her 

Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?

Rækkevidden for elbiler varierer meget afhængigt af bilmodellen og batterikapaciteten. Helt nye elbiler med den nyeste teknologi kan have en rækkevidde på mellem 300-500 km på en fuld opladning. Det vil typisk være nok til den daglige pendlertur og de fleste bykørsler. Dog er der enkelte elbiler på markedet, der kan køre op til 600 km på en enkelt opladning.

Der er flere faktorer, der kan påvirke rækkevidden af en elbil. Det handler blandt andet om batterikapaciteten, men også kørestil, hastighed og temperaturer kan påvirke energiforbruget og dermed også rækkevidden. Desuden vil vejrforhold og terræn også påvirke rækkevidden af din elbil.

Hvordan kan jeg forbedre rækkevidden på min elbil?

Du kan blandt andet forbedre rækkevidden for din elbil ved at følge disse tips:

  • Kør med jævn og rolig kørestil - uden hyppige accelerationer og opbremsninger
  • Undgå så vidt muligt kørsel med høje hastigheder, da det vil øge energiforbruget
  • Brug køretøjets energisparefunktion, hvis det er tilgængeligt 
  • Undgå at have unødvendigt ekstraudstyr eller bagage i bilen, da det kan øge vægten og dermed forbruge mere energi
  • Undgå at anvende sædevarme, aircondition m.v. 

Planlægger du en kør-selv-ferie i elbil? Få alle de nødvendige tips her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg løber tør for strøm undervejs?

Hvis du gerne vil undgå pludselig at løbe tør for strøm, skal du sørge for at planlægge dine ture omhyggeligt, hvor du sørger for at have adgang til ladestationer undervejs på ruten.

 I de seneste par år har der været et stadigt voksende netværk af ladestandere langs motorveje og rastepladser. Det gør det muligt for elbilejere at oplade deres køretøjer på længere rejser – og minimere bekymringen om at løbe tør for strøm undervejs. 

Du kan nemt få et overblik over de tilgængelige ladestationer i Danmark her. 

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladningstiden for en elbil afhænger af flere faktorer, herunder bilens batterikapacitet og den type ladestik, der anvendes. Hurtigladestationer kan oplade en elbil, typisk inden for 30-60 minutter. 

Rækkevidde for elbil på motorvej

En tur på motorvejen vil i højere grad dræne elbilens batteri. Ved højere hastigheder bruger elbiler generelt mere energi, hvilket vil reducere den samlede rækkevidde. Desuden vil højere hastigheder øge luftmodstanden, og det vil kræve mere kraft fra batteriet at opretholde farten. 

Skal du på kør-selv-ferie i din elbil? Læs mere her og få gode råd

Elbil i vinterkulden: Sådan forlænger du elbilens rækkevidden i lave temperaturer

Elbilers rækkevidde påvirkes markant af kulde. Kolde batterier kører kortere, og i vinterperioden skal elbilen også bruge strøm til at opvarme kabinen og holde batteriet varmt. SOS Dansk Autohjælp deler tre gode råd til at optimere din elbils rækkevidde, når temperaturen dykker

Selvom elbiler kører kortere på en opladning om vinteren på grund af kulden, kan du selv være med til at påvirke, hvor langt du vil have en opladning til at række. Rækkevidden påvirkes nemlig, udover af vejret, af din kørestil, hastighed, dæktryk og opladningsvaner.

Tænk over, hvor og hvordan du kører

- Jo hurtigere du kører, jo mere strøm bruger du. Hvis du kører på motorvej og temperaturen er omkring frysepunktet, bruger elbilen cirka 40 procent mere strøm end den ville gøre, hvis der var tale om blandet kørsel ved omkring 20 graders varme, siger Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Det kan altså betale sig at køre med moderat hastighed. Samtidig er det værd at være opmærksom på, at kraftige accelerationer og hyppige opbremsninger også påvirker strømforbruget negativt.

Oplad smartere

Et godt tip til at spare på elbilens batteri i vinterperioden er at vænne dig til et lille, men effektivt trick, når du oplader bilen:

- Varm kabinen op, mens bilen oplader, så bruger du ikke batteriet til opvarmning. Det kan betale sig at time opladningen, så du lader op lige inden, du skal køre. På den måde er batteriet også varmet op ved afgang, siger Jeppe Damgaard.

Kan det lade sig gøre, er indendørs parkering bedre for elbilens batteri end udendørs.

Formindsk modstand

Alt, hvad der sætter motoren på ekstra arbejde, medfører et højere energiforbrug og kortere rækkevidde.

Derfor anbefaler SOS Dansk Autohjælp elbilsejere at have styr på dæktrykket. Er dæktrykket for lavt giver det høj rullemodstand og forøget energiforbrug.

Du kan også spare på motorens kræfter ved at sørge for, at du ikke kører rundt med unødvendig last og bagage i bilen.

SOS Dansk Autohjælp kommer med strømmen

Som en ny landsdækkende service er alle SOS Dansk Autohjælps distrikter nu klar til at komme til undsætning med en nødoptankning, hvis elbilen mangler strøm.
Hvis el-bilen løber tør:

  • Ring til SOS Dansk Autohjælp
  • En redder kommer ud med nød-strøm
  • Vi leverer strøm til dit batteri til ca. 6 kilometers kørsel, så du kan komme til nærmeste ladestander

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her:

Køb abonnement