Rustbeskyttelse: Det skal du vide

Det danske klima er en af de største trusler, når det kommer til din bils levetid – og særligt når det gælder rust.
De skiftende vejrforhold – og den høje luftfugtighed – slider nemlig på bilens undervogn, hvilket medfører, at din bil risikerer at ruste hurtigere. Konsekvenserne af rust kan være omfattende og kan ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis ikke din bil får den nødvendige rustbeskyttelse.

Men hvordan ved man, hvornår ens bil skal have en omgang rustbeskyttelse, kan det betale sig, og hvor ofte skal din bil rustbeskyttes?  

Vi gør dig her klogere på alt det, du skal vide om rustbeskyttelse af din bil og giver dig de bedste råd til, hvordan du rustbeskytter din bil mod rust. 

Hold rusten væk fra bilen med effektiv rustbeskyttelse

Vejret i Danmark byder på en høj grad af luftfugtighed og svingende temperaturer, og i kombination med saltede veje, fører det ofte til rust på bilen. Heldigvis er der hjælp at hente med den rigtige rustbeskyttelse. 

Rustbeskyttelse fungerer ved at forhindre, at rusten får fat i bilens metaldele og er derfor en nødvendighed for at holde din bil intakt. Det bedste man kan gøre er derfor at forebygge rusten, så man undgår at skulle forholde sig til store rustskader, der risikerer at sprede sig.
Det gælder også, hvis man har en ældre bilmodel. Her er det især en god ide at få den rustbeskyttet for at minimere risikoen for, at bilen ruster.

Rustbeskyttelse er en vigtig investering, der bevarer din bils fysiske fremtoning – hvad enten du oplever problemer med rustpletter eller bobler i bilens lak. 

Kan rustbeskyttelse betale sig?

Ja, rustbeskyttelse kan altid betale sig. Om det er nødvendigt, er en anden sag. Rustbeskyttelse forlænger bilens levetid og holder den i bedre stand længere. Det kan dog være en byrde for pengepungen, og det er derfor værd at overveje, hvor længe man har tænkt sig at beholde bilen. 

Hvis du har købt ny bil og tænker, at du ikke skal beholde den længere end et par år, vil det være den kommende ejer, og ikke dig, der får glæde af bilens rustbeskyttelse.

Det anbefales generelt, at man rustbeskytter alle nye biler, selvom de er galvaniserede, og jo før man rustbeskytter sin bil, desto bedre.

Hvorfor skal jeg give min bil en rustbeskyttelse? 

Rustbeskyttelse er en investering i din bils ydeevne og værdi. Rustbeskyttelse skaber en solid barriere mod rust på bilens mekaniske dele, som bremserør og bærearme. Desuden forlænger rustbeskyttelse din bils levetid og beskytter bilen mod de udfordringer, det danske vejr bringer med sig. 

Her er de bedste grunde til at give din bil en rustbeskyttelse:

  • Rustbeskyttelse forlænger din bils levetid
  • Højere værdi ved gensalg 
  • Færre reparationer 
  • Du får en bil, der er mere sikker 

Hvor ofte skal bilen rustbeskyttes?

Det er forskelligt fra bil til bil, hvor ofte den skal rustbeskyttes, og det afhænger desuden af din bils alder og stand.

Ideelt set er det en god idé at rustbeskytte sin bil regelmæssigt – gerne hvert andet år som en del af bilens vedligeholdelsesrutine. Det er især en god idé at få rustbeskyttet sin bil, hvis man bor i områder med hårde vejrforhold eller tæt på kyster. 

Hvornår skal min bil rustbeskyttes? 

Det er en god idé at rustbeskytte sin bil, før vintersæsonen kommer. Netop på grund af de kolde vintre med hyppig brug af vejsalt, er det en fordel at få foretaget rustbeskyttelsen af bilen, inden vintersæsonen for alvor begynder.

Af samme årsag er det normalt at få rustbeskyttet sin bil om foråret eller sommeren, når vejret er mere tilforladeligt. 

Hvilken rustbeskyttelse er den bedste? 

Der findes mange forskellige produkter til rustbeskyttelse på markedet, og det er forskelligt, hvilken rustbeskyttelse, folk vælger at benytte. De mest populære produkter er Dinitrol-behandling, TECTYL-behandling, PAVA eller SUVO.  

Får jeg mere for min bil, hvis den er rustbeskyttet? 

Der findes ikke et entydigt svar på, hvorvidt du kan få mere for din bil, fordi den er rustbeskyttet. Det er forskelligt fra bil til bil, om du kan være heldig at få mere for den, fordi den har fået rustbeskyttelse. I de fleste tilfælde vil det højne værdien på bilen.