Er dit dæk punkteret? Vi hjælper med lapning af bildæk

Autoredder sidder ved dæk der er punkteret
Autoredder sidder ved dæk med dæktryksmåler

Er uheldet ude med et fladt eller punkteret dæk? Bare rolig, hjælpen er nær. 

En punktering eller et fladt dæk kommer sjældent belejligt. Derfor står vi altid klar til at rykke ud med vores vejhjælp med det samme og sørge for, at du hurtigt og sikkert kommer videre – om det så er med en lapning af bildækket på stedet eller anden akut assistance.

Vi er specialister i at håndtere alle typer dækproblemer og finder en løsning inden for en time.

Ring til os døgnet rundt på 70 10 80 90 og få hjælp med det samme eller klik her for akut vejhjælp. 

Autoredder der står og smiler

Et punkteret dæk er ikke (nødvendigvis) et færdigt dæk

Mange tror, at et punkteret dæk automatisk betyder, at man skal have et helt nyt dæk. Heldigvis er det i de fleste tilfælde ikke sådan. Ofte kan et dæk nemlig repareres, så længe selve punkteringen ikke er for stor.

Det er dog afgørende, at dækket bliver afmonteret fra fælgen, før det lappes. Det sikrer nemlig, at man kan undersøge dækkets inderside grundigt for skader, der kan være opstået, fordi dækket har kørt med for lavt lufttryk. Hvis man kører for længe på et dæk med lavt tryk, kan dæksiderne tage skade ("marmoreres"), og så kan det ikke længere lappes sikkert.

Autoredder sidder i teknikerbil og smiler samtidigt med at han kigger direkte i kameraet

Sådan hjælper vi med lapning eller udskiftning af dit punkterede dæk

Når du får et punkteret dæk, er det vigtigt at reagere hurtigt. Et punkteret dæk kan gøre din bil ustabil og i værste fald medføre risiko for ulykker. Derfor er det første skridt altid at stoppe bilen så sikkert og hurtigt som muligt. Herefter kan du enten selv forsøge at skifte eller lappe dækket, eller du kan kontakte os og lade en af vores professionelle reddere klare det for dig.

Hos SOS Dansk Autohjælp har vi en gennemsnitlig responstid på kun 41 minutter. Det betyder, at fra du ringer til os, går der ikke lang tid, før hjælpen er fremme, og du trygt kan komme videre.

Når vi ankommer til dig og dit punkterede dæk, kan vi hjælpe på flere måder:

  • Montering af reservedæk: Har du selv et reservedæk med i bilen, men er du usikker på, hvordan det skal monteres? Vi hjælper dig gerne med at skifte til dit reservedæk

  • Nødtætning på stedet: Den løsning vi oftest udfører er en såkaldt nødtætning. Det er en midlertidig løsning, hvor vi sætter en prop i hullet. Det sikrer, at du kan køre sikkert videre til et værksted, hvor en reel lapning eller udskiftning kan foretages. Vær opmærksom på, at med en nødtætning må du maksimalt køre 80 kilometer med en maksimal hastighed på 80 km/t

  • Bugsering til værksted: Hvis dækket ikke kan nødtætnes, eller hvis du ikke har et reservedæk, bugserer vi naturligvis din bil til det nærmeste værksted.

Her kan se vores erfarne autoredder Frederik forklare og vise, præcis hvad en nødtætning er.

Autoredder der står og smiler
Autoredder sidder ved bil og smiler. Bilen er punkteret.

Nye regler for lapning af bildæk

I 2018 blev der indført nye regler for lapning af bildæk i Danmark, som havde til formål at øge sikkerheden og forhindre potentielle skader.

Ifølge de nye regler er det ikke længere lovligt at lappe et dæk (permanent) ved blot at indsætte en prop udefra.

Hovedprincippet er, at dækket skal afmonteres fra fælgen. Det er et essentielt trin for at kunne inspicere dækkets inderside grundigt for eventuelle skjulte skader, som kan være opstået, fordi dækket har kørt uden tilstrækkeligt lufttryk. 

Hvis et dæk har interne skader, er en simpel lapning nemlig ikke sikker.

Brugen af propper og dækforsegling (som f.eks. fra et lappekit) betragtes nu udelukkende som nødreparationer. Det er altså lovligt at anvende et lappekit eller dækforsegling i et nødstilfælde for at gøre bilen køreklar. Disse metoder er kun ment til at gøre det muligt at køre til et værksted for en grundig inspektion og en korrekt, permanent reparation af dækket. 

Når du har brugt et nødkit, bør du køre forsigtigt og undgå høje hastigheder, og så hurtigt som muligt køre til et værksted for at få dækket tjekket og efterfølgende repareret eller udskiftet.

Ykh0997

Kan jeg ikke selv lappe mit punkterede bildæk?

Mange bilister overvejer selv at håndtere et punkteret dæk for at spare tid eller penge. Og ja, i visse tilfælde kan du selv udføre en nødtætning med et lappekit eller skifte dækket til et reserve- eller nødhjul. 

Det kræver dog, at du har det rette udstyr, og at du ved præcis, hvordan det skal gøres korrekt og sikkert.

Det er dog vigtigt at understrege, at en nødlapning er en midlertidig løsning, og det er også afgørende, at du forstår begrænsningerne ved både lappekit og nødhjul. Er du i tvivl om processen, eller føler du dig det mindste usikker, anbefaler vi altid, at du kontakter professionel vejhjælp.

Herunder guider vi dig igennem de to metoder, så du ved, hvad der skal til, hvis du selv vil forsøge:

Lapning af bildæk med lappekit

Lapning af et punkteret bildæk med det såkaldte ‘lappekit’ sker gennem en skum – et flydende gummimateriale –  og foregår ved, at man fjerner den genstand, der har punkteret bildækket, sprøjter lappesprayen ind i dækket,og spreder den ud ved hjælp af tryk.

Lapningsskummet fordeler sig på dækkets indre side, og man kan køre langsomt videre til en bilmekaniker eller et dækcenter.

Lappesættet må kun bruges, hvis bildækket er punkteret på slidoverfladen. Det vil sige det mønstrede område på dækket. Har du fået et hul i siden af dækket, må du ikke lappe det – her er du nødt til at få udskiftet det punkterede dæk.

Husk at skum til punkterede dæk kan blive for gammelt og miste sin lappeevne. Hvis du satser på at bruge et lappesæt som løsning ved hul i dækket, bør du altså holde øje med forseglingsvæskens udløbsdato. 

Køb gerne en ny flaske skum i god tid inden udløbsdatoen. På den måde er du garanteret virkning, hvis uheldet skulle være ude.

Vigtigt: Hullet skal ikke være særligt stort, før lappekittet ikke virker. Derfor vil professionelle ofte foretage en nødtætning i stedet for at bruge skum. Det er også lettere i forhold til reparation af dækket. Husk at SOS Dansk Autohjælp altid kan hjælpe dig videre både ved hjælp af nødtætning eller udskiftning af det punkterede dæk.

Udskiftning af det punkterede dæk med reserve- eller nødhjul

Hvis der er plads i din bil, er et reservehjul (identisk med dine nuværende dæk) en smart løsning. På den måde er du altid forberedt og har mulighed for at komme hurtigt videre.

Dog er der i mange biler ikke plads til et reservedæk, og derfor kan et nødhjul være en løsning. Nødhjulet er nemlig et lettere og smallere dæk, som fylder mindre i bagagerummet.

Et standard-reservehjul med en donkraft og en hjulnøgle koster typisk mellem 600 – 2.000 kr., afhængigt af hvilken type hjul, der købes. Til gengæld kan du genbruge det mange gange.

Læs mere: Guide: Sådan skifter du selv dæk på bilen

Ofte stillede spørgsmål om lapning af bildæk