Lapning af bildæk med lappekit
Lapning af et punkteret bildæk med det såkaldte ‘lappekit’ sker gennem en skum – et flydende gummimateriale – og foregår ved, at man fjerner den genstand, der har punkteret bildækket, sprøjter lappesprayen ind i dækket,og spreder den ud ved hjælp af tryk.
Lapningsskummet fordeler sig på dækkets indre side, og man kan køre langsomt videre til en bilmekaniker eller et dækcenter.
Lappesættet må kun bruges, hvis bildækket er punkteret på slidoverfladen. Det vil sige det mønstrede område på dækket. Har du fået et hul i siden af dækket, må du ikke lappe det – her er du nødt til at få udskiftet det punkterede dæk.
Husk at skum til punkterede dæk kan blive for gammelt og miste sin lappeevne. Hvis du satser på at bruge et lappesæt som løsning ved hul i dækket, bør du altså holde øje med forseglingsvæskens udløbsdato.
Køb gerne en ny flaske skum i god tid inden udløbsdatoen. På den måde er du garanteret virkning, hvis uheldet skulle være ude.
Vigtigt: Hullet skal ikke være særligt stort, før lappekittet ikke virker. Derfor vil professionelle ofte foretage en nødtætning i stedet for at bruge skum. Det er også lettere i forhold til reparation af dækket. Husk at SOS Dansk Autohjælp altid kan hjælpe dig videre både ved hjælp af nødtætning eller udskiftning af det punkterede dæk.
Udskiftning af det punkterede dæk med reserve- eller nødhjul
Hvis der er plads i din bil, er et reservehjul (identisk med dine nuværende dæk) en smart løsning. På den måde er du altid forberedt og har mulighed for at komme hurtigt videre.
Dog er der i mange biler ikke plads til et reservedæk, og derfor kan et nødhjul være en løsning. Nødhjulet er nemlig et lettere og smallere dæk, som fylder mindre i bagagerummet.
Et standard-reservehjul med en donkraft og en hjulnøgle koster typisk mellem 600 – 2.000 kr., afhængigt af hvilken type hjul, der købes. Til gengæld kan du genbruge det mange gange.
Læs mere: Guide: Sådan skifter du selv dæk på bilen