/

Kulden kommer: Sådan gør du bilen klar til vintervejr

Sne på sidespejl.

27. nov 2019

Kalenderen siger vinter, og selvom vejret hidtil har været mildt og vådt, kan frost og kulde hurtigt melde sig og fange bilister på det forkerte ben.

- Det kommer bag på mange bilister, når vejret skifter og frosten for alvor melder sin ankomst. På de første frysende dage får vi hvert år opkald fra bilister med flade batterier og på sommerdæk, siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher, SOS Dansk Autohjælp.

Vil du være godt forberedt på vinter og kulde har SOS Dansk Autohjælp en række gode råd til at ruste bilen til at køre gennem vinterens kulde og mørke.

Batterier
Flade batterier er årsag til mange starthjælpsassistancer i vinterperioden. Det hænger blandt andet sammen med, at batteriets kapacitet falder markant i takt med temperaturen. Men flade batterier skyldes ikke kun det kolde vejr:

- Vores biler er blevet mere elektroniske, og det kan mærkes på batteriets levetid. Tidligere havde et bilbatteri en gennemsnitlig levetid på 6-8 år, men i dag er der en tendens til, at det er slidt allerede efter 4 år, siger Bo Olesen, teknisk seniorspecialist hos SOS Dansk Autohjælp.

Han opfordrer til at få bilens batteri tjekket på et værksted, inden de vedvarende, hårde kuldegrader sætter ind - og at ringe efter professionel assistance, hvis du står med en bil, der ikke kan starte på grund af fladt batteri.

Lygter
De korte, mørke vinterdage betyder, at det er katastrofalt for trafiksikkerheden at køre rundt med slukkede baglygter. Alligevel svarer seks ud af ti danskere, at de har oplevet biler i trafikken uden baglys, når det er mørkt eller tåget. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Ikke alle biler er udstyret med baglygter, der tænder automatisk. Hvis man vil være sikker på, at lyset tænder, kan man få sit værksted til at sikre, at baglyset tænder automatisk. Ydermere opfordrer SOS Dansk Autohjælp til, at man jævnligt tjekker sine lygter og sørger for holde dem rene.

Tjekliste til vinterklar bil
Udover vinterdæk, batterier og lygter er der en række andre ting, det er nyttigt at have styr på, inden vintervejret viser tænder:
• Hæld frostsikret sprinklervæske på bilen
• Få tjekket at kølervæsken er frostsikret
• Tjek vinduesviskernes fatning
• Rengør og smør gummilisterne ved dørene med silikone
• Giv låsene lidt låseolie, så de ikke fryser til
• Hav gerne et tæppe, en sne-skovl og varmt tøj i bilen

Kontaktinformation
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef, SOS Dansk Autohjælp, 5118 6085