Nu er det tid: På med vinterdækkene
13. nov 2023
Det er vådt og mørkt udenfor, og nu er kulden også på vej. SOS Dansk Autohjælp opfordrer blister til at skifte til vinterdæk nu.
Vintersæsonens glatte veje kan komme, før man forventer det. Allerede når temperaturen dykker under syv grader, mister sommerdækkene en del af deres køre- og bremseevne.
- Mange tror, at det er tids nok at skifte til vinterdæk, når vi får sne og nattefrost. Men vi anbefaler, at man skifter nu, siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher, SOS Dansk Autohjælp.
Kør sikkert med de korrekte dæk
Gode dæk, der svarer til sæsonen, mindsker risikoen for uheld. Vinterdæk er lavet af blødere gummi, der sikrer bedre vejgreb og bremseevne.
- Det er ikke kun i sne og slud, at vinterdæk giver god mening – vinterdæk giver også bedre vejgreb og bremseevne på våde og kolde vejbaner, som vi ser lige nu, siger Anette Bjørn Juncher.
Genbruger man vinterdæk fra sidste år, er det vigtigt at tjekke kvaliteten. Gummiet må ikke være mørnet, og dækmønsteret må ikke være for slidt. SOS Dansk Autohjælp anbefaler et dækmønster på minimum tre millimeter.
Spar penge på det korrekte dæktryk
Efter monteringen af vinterdæk, er det en god ide at kontrollere dæktrykket. Er dæktrykket for højt eller lavt går det ud over bilens styre- og bremseevne. Samtidig er der en økonomisk gevinst i at køre med det korrekte dæktryk: Man kan lægge op til 10 procent oveni bilens forbrug af brændstof, hvis dæktrykket er for lavt.
Oplysninger om det korrekte dæktryk til bilmærke og model findes oftest i enten instruktionsbogen eller ved fordøren i førersiden af bilen.
Husk at efterspænde hjulene
Når man har skiftet fra sommerdæk til vinterdæk, er det en god tommelfingerregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel.