/

Reservehjul redder campingferien

Camnpignvogn er punkteret. Dame står ved hjulet på campignvognen. Autoredder sidder på huk ved siden af.

26. jun 2019

Noget så simpelt som en punktering kan være en stor udfordring, når familien kører på ferie. Hvis det er campingvognen, der punkterer, er et reservehjul ofte den hurtigste måde at komme videre på, lyder det fra vejhjælpen.

Danskerne er et camperende folkefærd. Vi kører gerne hundredvis af kilometer for at tilbringe ferien på drømmedestinationen. Hos SOS Dansk Autohjælp mærker man, at flere kører lange distancer i sommermånederne.

- Vi får altid mange opkald fra campister, der ikke kan komme videre på grund af et fladt dæk - både herhjemme og i udlandet. Det sker selvfølgelig fordi, vi i ferieperioden kører længere ture, end vi gør til hverdag, og at det ofte er på varme veje, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Den hurtigste billet videre
Ifølge vejhjælpen kan det være en god idé at prioritere et reservehjul foruden klapstolene, forteltet og køleboksen, når campingvognen pakkes. For skulle uheldet være ude, så er et reservehjul til det mobile hjem i mange tilfælde den hurtigste måde at komme videre på.

- Vi kører ofte af sted på ferie på en fredag eller lørdag og tager dermed de lange ture på dage, hvor værksteder og dækcentre holder lukket. Derfor kan det ikke alene være svært at få fat i et nyt hjul, men også et som passer til netop ens campingvogn. Hjulene kan nemlig variere i størrelse og efter hvor mange bolte, de har, forklarer Anette Bjørn Juncher og fortsætter:

- I udlandet kan der være langt mellem hjul, som passer til campingvogne. I Sydeuropa er campingvogne ikke lige så almindelige, som de er herhjemme. Derfor er der heller ikke lige så mange værksteder og dækcentre, som ligger inde med sådanne ekstra hjul.

Møre før slidte
Dækkene på campingvognen bliver ofte møre, før de bliver slidt ned. Det skyldes, at vognen kører relativt få kilometer i løbet af et år. Derfor er det fornuftigt at tjekke dækkenes stand, inden man kører på ferie.

- Mange campingvogne kører rundt på gamle dæk, og de risikerer at være blevet møre eller have tabt dæktrykket hen over vinteren. Begge dele øger risikoen for at punktere, forklarer Bo Olesen, der er senior specialist hos SOS Dansk Autohjælp.

Han anbefaler, at man tjekker dækkenes alder, stand, mønster og tryk, inden man kører af sted på den lange ferietur.

Er campingvognen dækket?
Skulle uheldet være ude, og strander man med katastrofeblinket tændt og et punkteret dæk, bør man ringe efter vejhjælpen.

- Mange kan sagtens skifte et hjul selv. Men hvis man ikke har det rigtige udstyr eller tjek på, hvad man laver, kan man komme galt af sted. Derfor anbefaler vi, at man ringer til vejhjælpen og får den rette hjælp til at få skiftet sit hjul, råder Anette Bjørn Juncher.

Det kan variere fra vejhjælpsordning til vejhjælpsordning, hvordan campingvognen er dækket. Mange abonnementer til bil omfatter en efterspændt enhed, men ofte dækker de kun, hvis bilen også har nedbrud. Er der punkteret et dæk på campingvognen, kan det i flere tilfælde kræve en tillægsordning. Opfordringen lyder derfor, at man tjekker op på sit vejhjælpsabonnement inden ferien.

Kontaktinformation
Anette Bjørn Juncher, Vagtcentralchef, SOS Dansk Autohjælp, Tlf: 5118 6085