Risiko for påkørsel: Pas på hjortene ved supermåne
24. apr 2021
Hjorten er det dyr, der oftest bliver ramt i trafikken, og risikoen for at påkøre det store dyr er størst, når månen er fuld eller i det sene efterår. Pas derfor ekstra på, når vi sidst i både april og maj har supermåne.
Det kan være ekstremt farligt at møde en hjort på en mørk landevej. Dyret kan give store skader på bilen, hvis det rammes, men det kan gå lige så galt, eller værre, hvis man som bilist forsøger at afvige, ryger af vejen og ender i grøften eller i et vejtræ. Antallet af påkørsler af hjorte har været stigende de seneste år og er oppe på ca. 10.000 om året.
Mange af de dyr, der lever vildt i Danmarks natur, er ekstra aktive, når det er fuldmåne og især i april-maj og igen i oktober-november. De løber mere rundt i jagt på føde, og kommer derfor oftere ud på vejene. Risikoen for at ramme f.eks. en hjort er naturligvis størst i skovområder og nær dyrenes naturlige levesteder, men der findes hjorte stort set overalt i Danmark. Dyrenes Beskyttelse registrerede i 2019 over 10.000 påkørsler af hjorte.
- Mange bilister ringer efter os, hvis de har ramt et dyr. Vi kommer altid og hjælper med bilen, men man skal huske også at ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812, hvis et dyr er såret, siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher, SOS Dansk Autohjælp.
Vi har supermåne i Danmark den 27. april og igen den 26. maj. Supermåne opstår, når vi har fuldmåne, og månen samtidig er tættest på jorden i sin bane rundt om jorden.
Flere og flere påkørsler
Antallet af påkørsler rundede 10.000 i 2018, og det skyldes givetvis, at der bliver flere og flere hjorte i de danske skove. Bestanden er stor og sund, så der er ikke risiko for, at påkørslerne går ud over hjortebestanden, men et sammenstød imellem en hjort og en bil er alvorligt – for både hjort og bilist.
Der er naturligvis ikke kun hjorte og rådyr, der påkøres i trafikken. Ræve, grævlinger, pindsvin og huskatte løber desværre også ofte ud på vejene, men disse mindre dyr gør sjældent skade på en bil.
Kontaktinformation:
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef SOS Dansk Autohjælp: 5118 6085