Snart er det tid at skifte til sommerdæk
28. apr 2021
Fra næste uge slipper nattefrosten endelig sit greb og giver plads til mildere temperaturer. Det betyder, at du snart skal skifte fra vinter- til sommerdæk. Vær opmærksom på dækkenes beskaffenhed, hvis du vil undgå uheld og nedbrud.
Når døgntemperaturen nærmer sig syv grader, er det tid til at skifte til sommerdæk. Sådan lyder et af SOS Dansk Autohjælps pejlemærker.
- Mange bilister er i tvivl om, hvornår de skal skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. En god tommelfingerregel er, at når både dags- og nattetemperaturerne ligger stabilt over syv grader, så er det tid at skifte, da vinterdæk har dårligere vejgreb og bremselængde ved højere temperaturer, fortæller Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.
Sommerdæk øger sikkerheden
Mens de færreste vil overveje at køre med sommerdæk om vinteren, så kan det faktisk være lige så skidt at køre med vinterdæk om sommeren. Vinterdækkene er nemlig ikke tilpasset de varmere veje.
- Vinterdæk fremstilles af et blødere gummimateriale, den såkaldte compound, der giver bedst muligt vejgreb i vintermånederne. Men når først døgntemperaturen passerer de syv grader, bør man skifte til sommerdæk, som er hårdere og har større faste overflader, fortæller Jeppe Damgaard, og fortsætter:
- Det betyder, at bilen ligger mere stabilt på vejen, har kortere bremselængde og dermed større trafiksikkerhed. Samtidig kan det betale sig rent økonomisk. De blødere vinterdæk slides nemlig hurtigere på de varme veje.
Tjek dækmønster og dæktryk
Selvom sæsonaktuelle dæk som udgangspunkt betyder større trafiksikkerhed, så kræver det, at dækkenes mønsterdybde og dæktryk er i orden.
- Selvom den lovmæssige grænse i Danmark er minimum 1,6 mm, så anbefaler vi og de fleste dækfabrikanter minimum 3 mm dækmønster. På et nyt dæk er mønsterdybden 8-9 mm, og hvis dækmønsteret bliver meget slidt, kan det miste sin evne til at lede vandet bort fra en regnvåd kørebane, hvilket kan resultere i aquaplaning, hvor bilen nærmest svæver afsted på vandet og bliver umulig at styre, siger Jeppe Damgaard.
Den tekniske chef anbefaler samtidig, at man løbende tjekker dæktrykket. Er det for lavt, kan det betyde dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug.
- Hvis dæktrykket er for lavt, bliver dækket varmt, og det gør bilen sværere at manøvrere. Desuden kan et dæktryk på 0,5 bar under det optimale koste op til 10 % på brændstofforbruget, pointerer han.
Vigtigt at efterspænde hjulene
Det er ikke unormalt, at sommerdækkene sidder på alufælge og vinterdækkene på normale fælge. Vær derfor opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – dette uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.
Glemmer man at efterspænde, kan man risikere, at dækkene løsner sig eller ligefrem falder af under kørslen.
- Hvert år på denne tid rykker vi ud til bilister, der enten har tabt et hjul, eller hvor bilen opfører sig mærkeligt på grund af et løst hjul. Ofte er meldingen, at der er noget galt med styretøjet, eller at ”bilen lyder mærkelig”, fortæller SOS Dansk Autohjælps vagtcentralchef, Anette Bjørn Juncher.
Det er derfor vigtigt, at man er opmærksom på mislyde og ændrede køreegenskaber efter skiftet til sommerdæk.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp. Tlf. 51 18 60 85