Styr sikkert gennem juletrafikken
16. dec 2020
”I’m driving home for Christmas… I got red lights all around”, synger Chris Rea i sin juleklassiker, og SOS Dansk Autohjælp stemmer i. Trods Corona-restriktioner forventes der traditionen tro mere trafik i juledagene, men få forberedelser kan hjælpe med at bane vejen for en gnidningsfri hjemtur.
I juledagene er der traditionelt tryk på trafikken, og det giver også travlhed hos SOS Dansk Autohjælp. Kigger man på de forgangne års opkaldsstatistikker til vejhjælpen, er vejret og øget trafik skyld i flere punkterede dæk, flade batterier og sammenstød ved køkørsel.
- I år er situationen selvfølgelig en anden grundet COVID-19, men vi forventer alligevel en del trafik op til og i løbet af juledagene. Det skaber ikke blot usikre situationer på vejene, men også dårlig stemning i bilen, hvis man pludselig står med fx et punkteret dæk den 23. december om aftenen. Og det er ærgerligt, for med nogle enkle forberedelser kan man mindske risikoen for problemer under julekørslen, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef for SOS Dansk Autohjælp.
Medbring reservedæk og låsebolt
Det er især punkteringer, der er den store syndebuk i juletrafikken. Mere end hver femte af SOS Dansk Autohjælps assistancer i juletiden de seneste tre år har skyldtes flade dæk.
- Som vejret er nu, ser vi flere punkteringer, fordi regn og blæst fejer småsten og andre skarpe genstande ud på vejene. Og kører man uden for værksteder og dækcentres normale åbningstid, kan det være svært at få fat i et nyt dæk, der passer til bilen, siger Sven Riggelsen, vagtchef, SOS Dansk Autohjælp Fyn.
- Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe punkterede bilister hurtigt videre, men vil man være sikker på at kunne komme hele vejen fra a til b, er det en god ide at presse et reserve- eller sommerdæk som backup ind mellem julegaverne i bagagerummet. Især hvis man kører med specialdæk eller større hjul eksempelvis. Nødtætning og skift til nøddæk kan selvfølgelig være en mulighed i nogle tilfælde, men her skal man køre direkte fra skadested til værksted, og så er man jo lige vidt, hvis det er lukket, fortsætter han.
Den erfarne stationsleder giver imidlertid også et vigtigt husketip, der ikke optager meget af den sparsomme plads i en julepakket bil: Nemlig låsebolten til alufælge.
- Har man alufælge, der er sikret med låsebolte, skal man medbringe nøglen. Er man så uheldig at punktere, skal vi kunne tage alufælgen af for at skifte dækket. Er det ikke muligt, bliver vi nødt til at bugsere bilen på værksted for at få brudt låsebolten op, forklarer Sven Riggelsen.
Få tjekket batteriet
Vinteren har ikke budt på hård frost endnu, men et omskifteligt vejr sætter også bilbatteriet på prøve. Og sløve batterier er en synder, man med fordel kan komme i forkøbet.
- Bilbatteriernes levetid er kortere i dag, fordi moderne biler bruger mere strøm på alt det elektroniske udstyr, der er med til at gøre vores biler intelligente, sikre og komfortable. Så har bilen allerede hostet lidt ved opstart, er det en god idé at få batteriet tjekket inden turen, siger Anette Bjørn Juncher.
Hold afstand og vær opmærksom
Antallet af uheld hænger sammen med vejret. De år, hvor vejret har været dårligt, har der tilsvarende været flere ulykker. Derfor råder vejhjælpen til, at man tjekker vejrudsigten, kører i god tid og er opmærksom på at holde afstand. Og man skal også være opmærksom på glat føre trods milde temperaturer:
- Mindre veje, fx i skovområder, kan være overraskende glatte. Det skyldes blandt andet, at vejtemperaturen ofte er lavere end lufttemperaturen. Det er derfor en god idé at være forsigtig, selvom temperaturen ikke nødvendigvis er under frysepunktet, fortæller Anette Bjørn Juncher.
Vær desuden opmærksom på at skabe julefred på bagsædet, så der er ro til at koncentrere sig om kørslen på forsædet, lyder et sidste råd.
- Alle vil gerne hurtigt frem, men accepterer man trafikken, er det nemmere at bevare tålmodigheden og vise hensyn. Pak kørekittet, så ungerne er sikret underholdning, og medbring tæpper, drikkevarer og lidt snacks til eventuel køkørsel eller hvis uheldet skulle være ude, slutter vagtcentralchefen.
Gode råd til at komme sikkert frem i julen
- Vær opmærksom på vejrudsigten
- Kør i god tid – og undgå de mest trafikerede tidsrum
- Lav plads til at medbringe et reservedæk
- Vær opmærksom på glat føre – især på mindre veje
- Tjek batteriet inden turen
- Hold afstand og undgå sammenstød ved kø og pludselige opbremsninger
- Hav tæpper, drikkevarer og snacks med i bilen
Kontaktinformation:
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef SOS Dansk Autohjælp: 5118 6085