/

Undgå at elbilen går kold på kør selv-vinterferien

Dame sætter elkabel i bil

01. feb 2023

Planlægger du en kør selv-vinterferie i elbilen, skal du være opmærksom på, hvad din elbil kan klare. Kulden er hård for batteriet, og det handler derfor om at planlægge turen bedst muligt. SOS Dansk Autohjælp giver her tips og tricks til at planlægge den lange vintertur i elbilen bedst muligt.

Ifølge De Danske Bilimportører er det ikke mere end tre år siden, at der på de danske veje kun var omkring 10.000 elbiler. I dag er der over 100.000 elbiler – og ifølge en undersøgelse fra Autobranchen Danmark, så svarer 52 procent af de adspurgte danskere, at de forventer at køre i elbil i 2030. Med elbilerne er der kommet en ny faktor, danske bilister skal være opmærksomme på i vinterkulden:

- Det er velkendt, at batteridrevne apparater hurtigere løber tør for strøm i kulde. Og det gør sig altså også gældende, når det kommer til elbiler. Det skal man være opmærksom på, når man kører afsted om vinteren. Især hvis man planlægger en længere køretur til udlandet, siger Jeppe Damgaard, der er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Kulden koster på rækkevidden

Når det bliver køligere udenfor, forkortes elbilens rækkevidde. Derfor er det også med at være opmærksom på, at selvom man måske kører fra Danmark i plusgrader, så kan man ramme frostvejr på vejen.

- En tommelfingerregel er, at hver grad under 20 grader tager cirka én procent af rækkevidden. Det vil sige, at hvis du normalt kan køre 500 kilometer på en opladning ved 20 grader eller mere, så vil du ved 0 grader kunne køre 400 kilometer. Og hvis der er minusgrader, vil rækkevidden være endnu kortere, forklarer Jeppe Damgaard.

Planlæg ruten inden, du kører afsted

Fordi kulden kan have en drilsk effekt på elbilens batteri, kan man med stor fordel lægge en indsats i at planlægge ruten godt hjemmefra. Ifølge Jeppe Damgaard, kan det både handle om at finde den korteste rute til sin destination og samtidig kortlægge, hvor der er ladestationer på ruten, så man hurtigt kan finde strøm, hvis man løber hurtigere tør end forventet.

- I dag er der både apps og hjemmesider, hvor man kan få hjælp til, hvilken rute der er den korteste til sin destination. Det kan man drage stor nytte af. Det kan være, at den vil foreslå, at man skal køre mere på landevej, fordi distancen er kortere. Og så kan den mindre hastighed samtidig hjælpe batteriet til at holde lidt længere, forklarer Jeppe Damgaard.

Giv bilen et tjek før afgang

Generelt er et godt råd altid at få tjekket bilen, inden man kører afsted på en længere ferie. Et hurtigt mekanikertjek kan fange eventuelle skader på bilen inden afgang og på den måde være med til at forhindre uheld og skader.

Derudover er det også værd at notere, at enhver form for modstand på elbilen, vil påvirke dens batteri.

- Hvis dæktrykket er forkert, eller bremserne er slidte, kan det give ekstra modstand i kørslen, og det er alt sammen noget, der påvirker batteriets rækkevidde. Derfor er der meget at hente ved et hurtigt tjek ved mekanikeren, der kan sikre, at bilen kører, som den skal, så man udnytter batteriets kraft så effektivt som muligt, afslutter Jeppe Damgaard.