I tilfælde af en nødsituation er det vigtigt at kunne bremse hårdt op uden at miste kontrollen over bilen – det kan nemlig føre til farlige situationer som eksempelvis udskridning. Her spiller bilens ABS-bremser en helt afgørende rolle.
Men hvad er ABS-bremser egentlig, hvordan virker de, og hvad betyder det, hvis ABS-bremserne lyser?
Læs med her og bliv klogere på ABS-bremsesystemet. Vi har samlet alt det, du skal vide om ABS-bremser herunder.
Hvad er ABS-bremser?
ABS-bremser står for for “Anti-lock Braking System” og er et sikkerhedssystem på nyere biler, der forhindrer at bilens hjul blokerer under kraftige opbremsninger. ABS-sensorer er placeret på hvert hjul i bilen, og kan derfor monitorere rotationshastigheden på hjulene og derigennem justere bremsetrykket.
ABS-systemet kan derfor bedst beskrives som et intelligent bremsesystem, der er designet til at give maksimal kontrol i forbindelse med nødbremsesituationer. ABS-Bremsesystemet gør nemlig, at blokering af hjulene forhindres, når bilen bremser hårdt op, at hjulene blokerer.
Dermed hjælper ABS-bremsesystemet bilens fører med at beholde kontrollen over køretøjet.
Historien om ABS-bremsesystemet
ABS-bremsesystemet blev oprindeligt opfundet til fly for at forhindre hjulene i at blokere under landing, men først i 1970’erne begyndte man i USA at bruge ABS-bremser til personbiler. Den første personbil, der var udstyret med ABS-bremser var en Mercedes S-klasse.
Mange ældre biler i dag er fortsat ikke udstyret med et ABS-bremsesystem, hvilket kan være problematisk i nødsituationer. I dag er ABS-bremser en afgørende komponent i alle moderne biler.
ABS-systemet består af i alt fire komponenter:
Sensorer: Sensorerne fortæller ABS-bremsen, hvilket hjul der er ved at bremse og dermed hvor blokeringen sker. Det fungerer ved, at ABS-systemet sammenligner hastighederne på alle bilens hjul og herefter sender signal til styreenheden. Dette signal udløser en respons, hvor ABS-systemet justerer bremsekraften på det pågældende hjul ved hjælp af såkaldt pulserende bremsning. Det sikrer, at hjulet ikke bliver blokeret, når man bremser hårdt op.
Ventiler: I hvert bremserør sidder en ventil, der har forbindelse til ABS’en. Deres formål er at regulere trykket i bremseledningerne. Ventilerne skaber et pulserende tryk, der forhindrer hjulene i at låse sig og giver derved føreren af bilen mulighed for at styre bilen – selv ved kraftige opbremsninger.
Pumpen: ABS-pumpen fungerer ved at genskabe det tryk i bremsesystemet, som ventilerne leder væk.
Kontrolenheden: Bilens elektronik holder øje med den hastighed, som hjulene kører rundt med. Desuden sender kontrolenheden signaler til ABS-ventilerne for at regulere trykket i bremseledningerne.