Gode råd til køb af ny bil

Publiceret:3/10 - 2024
Skrevet af:Thomas
Læsetid2 min.
dame taler i sin telefon

Når du skal købe ny bil, er der en række ting, du bør være særligt opmærksom på. Det gælder både ved køb af en spritny bil, og hvis du køber en brugt bil. Uanset om du leder efter en økonomisk bybil, en rummelig familiebil eller en elbil, er der flere faktorer, du skal overveje, inden du træffer dit valg. I dette indlæg guider vi dig igennem de vigtigste ting, du skal tænke over, så du kan føle dig sikker på dit valg af bil.

Når du skal købe ny bil, er der en række ting, du bør være særligt opmærksom på. Det gælder både ved køb af en spritny bil, og hvis du køber en brugt bil. Uanset om du leder efter en økonomisk bybil, en rummelig familiebil eller en elbil, er der flere faktorer, du skal overveje, inden du træffer dit valg.

I dette indlæg guider vi dig igennem de vigtigste ting, du skal tænke over, så du kan føle dig sikker på dit valg af bil.

Læs med her, hvor vi giver dig tre gode råd til dig, der skal købe ny bil.

3 gode råd, når du skal købe ny bil

1

Start med at undersøge markedet

Når du skal købe bil – uanset om du køber den fra ny eller brugt – kan det sagtens betale sig at gøre forarbejdet ordentligt. På den måde er du sikker på, at du får den bil, der passer til dine behov. 

Læg dig fast på et budget

Budgettet er en vigtig ting at have styr på, inden du for alvor går i gang med biljagten. Det er en god idé at begynde med at få styr på udbetalingen, renterne og og den løbende afbetaling på billånet, hvis du skal have sådan et. Det kan også være, du vælger at betale bilen kontant. 

Husk også at tage højde for alle de løbende udgifter, der er på bilen, når du lægger dit budget – f.eks. reparationer, der hurtigt kan blive en dyr post.  

Ny eller brugt bil?

Står du over for valget mellem en ny eller en brugt bil, er der flere faktorer, du bør overveje. Det kan nemlig have betydning for dit samlede budget. Læs mere her. 

Når du køber en ny bil

Vælger du en ny bil, kan du regne med at få en bil med det nyeste udstyr, som derfor også er billigere at vedligeholde. Derudover får du fabriksgaranti, dvs. at du slipper for uforudsete mekanikerregninger de første par år. Dette gør dine samlede omkostninger mere forudsigelige. 

 

Ofte er det også billigere at forsikre en ny bil, da de er mere sikre og mindre tilbøjelige til at blive involveret i ulykker eller pludselig få fejl.

Dog skal du være opmærksom på, at nye biler hurtigt mister værdi. Faktisk mister en ny bil ofte en betydelig del af sin værdi allerede inden for det første år. Det værditab er derfor væsentligt at tage højde for i dit budget. 

Når du køber en brugt bil

Hvis du i stedet vælger at købe en brugt bil, kan du ofte få mere bil for pengene. Ofte vil du kunne få råd til en bil med en større motor eller mere udstyr, end du ville kunne med en ny bil i samme prisklasse. En brugt bil har desuden allerede været igennem den største del af værditabet – dermed undgår du, at bilen mister lige så hurtigt værdi.

Vælger du en brugt bil, skal du på den anden side forvente højere vedligeholdelsesomkostninger, især hvis bilen ikke længere er dækket af garantien. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis der kommer uforudsete reparationer, og derfor er det en god idé at tage højde for, når du lægger dit budget til en brugt bil.  

Læs også: Guide til bilpleje: Sådan holder du din bil skinnende ren  

Skal det være en elbil eller en benzinbil?

Elbiler er blevet mere og mere populære, og der er kommet mange forskellige modeller på markedet. Desuden er det blevet meget lettere at køre langt på grund af den øgede rækkevidde på mange elbiler.

Er du ikke helt klar til at hoppe med på elbils-bølgen, så kan du også overveje en hybridbil. 


Læs mere: Elbiler: Her er de største fordele og ulemper 

2

Find ud af, hvilke forsikringer der er nødvendige

Når du skal købe ny bil, er forsikringen noget af det vigtigste at få styr på, så både du og din bil er beskyttet. Ud over den lovpligtige ansvarsforsikring kan det være en god idé at overveje andre tillægsforsikringer, der dækker skader, tyveri og mekaniske fejl på bilen.

Tænk over, hvilke forsikringer du har behov for

Det er vigtigt at justere forsikringerne, så de passer til dine behov. Der er nemlig forskel på, forsikring af en ny bil og forsikring af en brugt bil. 

Ud over ansvarsforsikringen vælger mange bilejere en kaskoforsikring, der også dækker skader på din egen bil. Specielt hvis du køber en fabriksny bil, kan dette være en god idé. Derudover kan det være relevant at tilkøbe f.eks. en udvidet glasdækning eller en førerdækning.  

Selvrisiko 

Selvrisiko er den del af skaden, du selv skal betale. Jo højere selvrisikoen er, jo mere skal du selv betale – men så er forsikringen til gengæld også billigere. Overvej derfor grundigt, hvor høj en selvrisiko du ønsker. 

3

  1. Få styr på det praktiske, før du skriver under

Inden du underskriver slutsedlen på din nye bil, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Herunder har vi samlet nogle gode råd til dig – både hvis du skal skrive under på en bil, købt hos en forhandler, eller skal købe en brugt bil af en privatperson.  

Gode råd, hvis du køber bil hos en forhandler 

  • Tjek bilen grundigt: Skriv først under på slutsedlen, når du er sikker på, at bilen er i ordentlig stand. Det gør du ved at lave et biltjek. Overvej at tage forbehold for, at handlen skal godkendes af en uvildig tredjepart.

  • Forsikringen skal være på plads: Fortæl forhandleren, hvor du har tegnet din bilforsikring, så bilen er forsikret fra det øjeblik, du kører fra forhandleren.

  • Få alle aftaler på skrift: Sørg for, at alle mundtlige aftaler, rabatter, tilbehør og services, der er aftalt, er nedskrevet i slutsedlen, så du er sikret, hvis der opstår tvivl senere.

  • Kend garantien: Undersøg, hvilken garanti der følger med bilen, og hvilke reparationer eller vedligeholdelse, der er dækket. Spørg også ind til muligheden for evt. at forlænge garantien, hvis det giver mening.

  • Få styr på serviceaftaler: Hør forhandleren om mulighederne for at tilkøbe en serviceaftale, så du undgår større uforudsete udgifter i fremtiden.

Gode råd, hvis du køber en brugt bil

  • Tjek bilens historik: Inden du skriver under, bør du undersøge, om der er nogen restgæld i bilen, eller om den har været involveret i større uheld. Brug f.eks. en tjeneste som bilbogen.dk hos Tinglysningsretten for at tjekke, om der er gæld i bilen. 

  • Få bilen tjekket af en mekaniker: Det er en god idé at få en mekaniker til at gennemgå bilen, så du er sikker på, at den er i orden, og at der ikke er skjulte fejl.

  • Underskriv slutsedlen sammen med sælger: Udfyld og underskriv slutsedlen sammen med sælger. 

  • Husk at omregistrere bilen: Sørg for at omregistrere bilen inden for fire dage. Det kan med fordel gøres sammen med sælgeren direkte i Motorregistret på SKATs hjemmeside.

  • Forsikringen skal være aktiv med det samme: Husk at kontakte dit forsikringsselskab, så bilen er dækket, så snart du overtager den.

 

 Læs også: 7 tips til at gøre bilen klar til efteråret