Flere påkørsler af dyr i de mørke måneder
Der føres flere statistikker med hvor i Danmark – og hvornår på året – der bliver påkørt flest dyr. Den viden kan vi bruge til at sige noget om, hvornår på året man skal være særligt opmærksom, samt i hvilke områder der typisk er stor dyreaktivitet tæt på vejene.
Eksempelvis viser tal fra Dyrenes Beskyttelses statistik for hjortepåkørsler, at det særligt er i månederne oktober-januar, at der er mange henvendelser om påkørsler af hjorte. I 2024 var 44% af henvendelserne omkring påkørsler af hjorte i disse måneder.
Hos SOS Dansk Autohjælp mærkes det også, at oktober er starten på sæsonen for dyrepåkørsler:
- Vi ser det hvert år. Når efteråret kommer, stiger antallet af assistancer til bilister, der har påkørt et dyr. Vi anbefaler derfor, at man i denne periode er ekstra opmærksom i grønne områder, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.
Det hænger nok særligt sammen med, at dagene i disse måneder er korte, og det medfører, at myldretidstrafikken om morgenen og især om eftermiddagen/aftenen i langt højere grad falder sammen med de tusmørke timer ved daggry og skumring. Netop i disse timer er hjortevildtet fra naturens side allermest aktivt og på færde for at søge føde.
Selvom en påkørsel af et dyr teoretisk kan ske overalt, viser både statistikker og erfaringer, at langt de fleste kollisioner med større dyr sker uden for byerne, primært i landområderne.
Risikoen er særligt koncentreret på de almindelige landeveje, der ofte snor sig direkte gennem eller tæt forbi dyrenes naturlige levesteder såsom skove, marker, enge og områder med levende hegn. Disse veje krydser hyppigt dyrenes vante ruter, når de bevæger sig mellem områder for at søge føde, hvile eller finde en mage – især i de aktive timer omkring daggry og skumring.
Tal fra Dyrenes Beskyttelse understreger også den tendens, omend det faktisk er i Aalborg Kommune, at der var flest henvendelser om påkørte hjorte i 2023.
- Vi oplever desværre, at risikoen for at ramme en hjort ikke er begrænset til skovområder. Dyrene kan også finde på at bevæge sig ud på motorvejen, hvor det kan gå rigtig galt, hvis man kører ind i dem, siger Lasse Simonsen, stationsleder for SOS Dansk Autohjælp i Nordjylland.
Det gælder også om altid at holde øje med skiltningen, da der ved nogle strækninger er større sandsynlighed for, at dyrene bevæger sig ud på vejen.