Påkørsel af dyr: Hvad gør jeg?

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid8 min.
Advarselstrekant

Påkørsler af dyr på vejene kan både være farlige og tragiske. Desværre er det ikke helt uundgåeligt, da dyrene ikke sådan lige stopper med at krydse vejene – og det kan føre til ulykker. Det sker således tusindvis af gange hvert år og kan være en både chokerende og ubehagelig oplevelse.

Midt i forskrækkelsen er det dog afgørende at vide, hvordan man skal reagere. At handle hurtigt (og korrekt) kan have stor betydning – både for din egen og andres sikkerhed i trafikken, for dyrets velfærd og for at du overholder dine forpligtelser ifølge loven.

Men hvad gør man helt konkret, når uheldet er ude? Hvem skal man kontakte, og hvad er de vigtigste skridt lige efter en påkørsel? Denne artikel guider dig igennem, hvad du skal gøre, hvis du påkører et dyr og giver dig også gode råd til, hvordan du bedst forebygger at havne i situationen. Læs med og vær bedre forberedt.

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

Det kan være en chokerende oplevelse at påkøre et dyr under kørslen. Uanset om det drejer sig om et mindre eller et større vildt dyr, kan situationen være både stressende og forvirrende. 

Mange ved ikke præcis, hvordan de bør reagere i en sådan situation. Derfor har vi herunder lavet en trin-for-trin guide, der hjælper dig med at håndtere situationen korrekt – både af hensyn til dyret, din egen sikkerhed og dine lovmæssige forpligtelser.

 

1

Stop sikkert og advar andre

  • Bevar roen: Prøv at tænke klart, selvom situationen er ubehagelig.
  • Stop bilen: Kør ind til siden et sikkert sted, så snart det er muligt. Undgå at blokere trafikken unødigt.
  • Tænd havariblinket: Gør straks andre trafikanter opmærksomme.
  • Tag sikkerhedsvest på: Inden du evt. stiger ud, kan det være en god idé at tage en refleksvest på, så du er mere synlig overfor dine medtrafikanter.
  • Opsæt advarselstrekant: Placer trekanten i god afstand bag bilen (50-100m på landevej) for at advare andre.
  • Vurdér sikkerheden: Tjek dig selv og passagerer for skader. Vær yderst forsigtig med den øvrige trafik, før du forlader bilen.

 

2

Vurdér dyrets tilstand (fra sikker afstand)

  • Lokaliser dyret: Prøv at se, hvor dyret er, uden at udsætte dig selv for fare.
  • Hold afstand: Gå aldrig tæt på et større, såret dyr (f.eks. rådyr). Det kan være uforudsigeligt og farligt.
  • Vurdér tilstand: Vurder hvorvidt dyret er dødt, tydeligt såret, eller om det er løbet væk (og måske såret).
  • Flyt døde dyr, hvis de udgør en akut fare for trafikken: Hvis dyret er dødt – og udgør en akut fare for trafikken – bør du fjerne det sikkert fra vejbanen til grøftekanten eller rabatten, så andre trafikanter ikke risikerer at påkøre dyret eller skaber en ulykke ved at forsøge at undvige det. Ved berøring af vilde dyr er det altid en god idé at bruge handsker. Sårede dyr bør dog ikke flyttes unødigt.

 

3

Ring efter hjælp

Ved personskade/akut fare: Ring Alarm 112, hvis mennesker er kommet til skade, eller hvis situationen udgør en umiddelbar fare for trafikken.

Ved påkørsel af større dyr (uden personskade), der stadig formodes at være i live: Ring til Dyretelefonen på 1812 (Dyrenes Beskyttelse)

  • De er specialister og koordinerer med Schweiss-registret (sporhunde) for at finde og hjælpe sårede dyr.
  • Oplys præcis position (vej, km-mærke, GPS), dyreart, dyrets tilstand, dit navn og nummer.

Ring til Vejdirektoratet/Falck, hvis dyret er dødt: Hvis du har påkørt et dyr, der er dødt – eller finder et dødt dyr på vejen – er det ikke Dyrenes Vagtcentral, du skal kontakte. I stedet gælder følgende:

  • Motor- og statsveje: Kontakt Vejdirektoratet på tlf. 80 20 20 60.
  • Kommunale veje: Kontakt Falcks vagtcentral på tlf. 70 10 20 30.

Sørg desuden for at fjerne dyret fra vejbanen, hvis det er sikkert at gøre det, så det ikke er til fare for andre trafikanter."

Alternativ/tvivl: Ring til Politiet på 114, hvis du er i tvivl, eller 1812 ikke svarer.

Mindre dyr/husdyr: Har du påkørt en kat eller en hund? Ring straks til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812. De vil hjælpe med at vurdere skaden på dyret og finde ejeren. Husk at sikre ulykkesstedet og rør aldrig ved det påkørte dyr. For helt små vilde dyr er der normalt ingen anmeldelsespligt, medmindre det medfører fare/skade.

4

Markér ulykkesstedet, hvis dyret er løbet væk

  • Hvis et større dyr er såret og løbet væk, er det afgørende at markere kollisionsstedet præcist (f.eks. med en pose/bånd i vejkanten) og notere retningen, det forsvandt i. Det hjælper sporhunden enormt.
  • Notér præcis position. På din telefon kan åbne enten Kort-appen eller Google Maps og trykke på enten pilen eller sigtekornet i højre hjørne, derefter skubbe min lokalitet op og derefter holde nede på den blå lokalitets-markør, hvorefter du kan aflæse dine koordinater.
5

Undersøg bilen og dokumenter hændelsen

  • Tag billeder (hvis muligt og sikkert) af skader på bilen, dyret (fra afstand) og ulykkesstedet generelt.
  • Når bilister rammer hjorte, er det typisk køler, lygter, kofanger og skærme, der tager skade. Selvom skaden ser overfladisk ud, er det en god ide at kontakte vejhjælpen.
    - Hvis man kører videre med en skadet køler, kan man komme til at ødelægge motoren. Og kører man i el- eller hybridbil, er det også en god ide lige at få tjekket, om bilen kan køre videre, siger Lasse Simonsen, stationsleder for SOS Dansk Autohjælp i Nordjylland.
  • Notér tid, sted og omstændigheder.
  • Få evt. kontaktoplysninger på vidner.
  • Hvis din egen bil har taget skade, kan du kontakte SOS Dansk Autohjælp 7010 8090
6

Anmeld skade til forsikringen

  • Kontakt dit forsikringsselskab hurtigst muligt for at anmelde skaden på din bil (dækkes typisk af kasko).
  • Brug den indsamlede dokumentation.

7 råd til at undgå påkørsel af dyr

Selvom en påkørsel af et dyr ikke altid kan undgås, især i et land som Danmark med meget vildt tæt på vejene, er der flere ting, du som bilist kan gøre for at mindske risikoen markant.

Herunder har vi samlet 7 råd til, hvordan du minimerer risikoen for at påkøre et dyr:

1

Vær særligt opmærksom ved daggry og skumring:

Mange dyr, især rådyr og kronvildt, er mest aktive omkring solopgang og solnedgang. Risikoen for at møde dyr på vejene er størst i disse tidsrum, så vær ekstra opmærksom på disse tidspunkter.

2

Sæt hastigheden ned i risikoområder:

Din hastighed er afgørende for, om du kan nå at reagere. Sænk farten, når du kører gennem skovområder, langs levende hegn, åbne marker, eller hvor der er skiltet med dyrevildt. Lavere fart giver dig dyrebare sekunder til at bremse eller undvige på en sikker måde.

3

Hold øje med vejkanterne

Scan aktivt vejkanterne for bevægelse – kig ikke kun ligeud på vejbanen. Om natten kan du ofte spotte dyrs øjne, der reflekterer billygterne, længe før du ser selve dyret.

4

Én hjort kommer sjældent alene:

Ser du ét dyr (især rådyr) krydse vejen foran dig, så sænk farten markant eller stop helt op (hvis sikkerhedsmæssigt forsvarligt). Der er stor sandsynlighed for, at der kommer flere dyr lige bagefter.

5

Brug lyset korrekt:

Brug det lange lys på mørke landeveje, når der ikke er modkørende, for at få det bedst mulige udsyn. Blænd ned i god tid for andre trafikanter.

Læs mere: Lys på bilen: Regler for kørelys

6

Undgå hårde undvigemanøvrer:

Selvom det er en naturlig refleks at ville undvige, er det ofte langt sikrere at bremse kraftigt ned – også selvom det betyder en kollision med dyret. En pludselig undvigemanøvre kan nemt føre til, at du mister herredømmet over bilen, kører i grøften, rammer et træ eller kolliderer med modkørende trafik, hvilket kan have langt alvorligere konsekvenser.

7

Hold fokus på kørslen:

Sørg for at være udhvilet og undgå distraktioner som mobiltelefon, GPS-indtastning eller andet, der tager din opmærksomhed væk fra kørslen og omgivelserne.

Flere påkørsler af dyr i de mørke måneder

Der føres flere statistikker med hvor i Danmark – og hvornår på året – der bliver påkørt flest dyr. Den viden kan vi bruge til at sige noget om, hvornår på året man skal være særligt opmærksom, samt i hvilke områder der typisk er stor dyreaktivitet tæt på vejene.

Eksempelvis viser tal fra Dyrenes Beskyttelses statistik for hjortepåkørsler, at det særligt er i månederne oktober-januar, at der er mange henvendelser om påkørsler af hjorte. I 2024 var 44% af henvendelserne omkring påkørsler af hjorte i disse måneder.

Hos SOS Dansk Autohjælp mærkes det også, at oktober er starten på sæsonen for dyrepåkørsler:

- Vi ser det hvert år. Når efteråret kommer, stiger antallet af assistancer til bilister, der har påkørt et dyr. Vi anbefaler derfor, at man i denne periode er ekstra opmærksom i grønne områder, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.


Det hænger nok særligt sammen med, at dagene i disse måneder er korte, og det medfører, at myldretidstrafikken om morgenen og især om eftermiddagen/aftenen i langt højere grad falder sammen med de tusmørke timer ved daggry og skumring. Netop i disse timer er hjortevildtet fra naturens side allermest aktivt og på færde for at søge føde.

Selvom en påkørsel af et dyr teoretisk kan ske overalt, viser både statistikker og erfaringer, at langt de fleste kollisioner med større dyr sker uden for byerne, primært i landområderne.

Risikoen er særligt koncentreret på de almindelige landeveje, der ofte snor sig direkte gennem eller tæt forbi dyrenes naturlige levesteder såsom skove, marker, enge og områder med levende hegn. Disse veje krydser hyppigt dyrenes vante ruter, når de bevæger sig mellem områder for at søge føde, hvile eller finde en mage – især i de aktive timer omkring daggry og skumring.

Tal fra Dyrenes Beskyttelse understreger også den tendens, omend det faktisk er i Aalborg Kommune, at der var flest  henvendelser om påkørte hjorte i 2023.

- Vi oplever desværre, at risikoen for at ramme en hjort ikke er begrænset til skovområder. Dyrene kan også finde på at bevæge sig ud på motorvejen, hvor det kan gå rigtig galt, hvis man kører ind i dem, siger Lasse Simonsen, stationsleder for SOS Dansk Autohjælp i Nordjylland.

Det gælder også om altid at holde øje med skiltningen, da der ved nogle strækninger er større sandsynlighed for, at dyrene bevæger sig ud på vejen.

Ofte stillede spørgsmål ved påkørsel af dyr

Autoredder der står og smiler

Ring til SOS Dansk Autohjælp, hvis du er i tvivl

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp. Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.