Guide: Sådan får du styr på bilens dæktryk

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid10 min.
Autoredders hånd på punkteret dæk på gul bil

Hvornår har du sidst tjekket dæktrykket på din bil? For alt for mange danskere er svaret på dette spørgsmål: Alt for længe siden. Tidligere undersøgelser omkring danskerne og dæktrykket i deres biler har således vist, at tæt på halvdelen af danske bilister kører med forkert dæktryk i ét eller flere hjul.

Og dét kan i værste tilfælde være fatalt. Dækkene er det eneste element på bilen, der har kontakt med vejoverfladen, og hvis dæktrykket er for lavt, betyder det, at bilen har dårligere manøvre-færdigheder. 

Altså vil du ikke kunne bremse lige så effektivt eller styre lige så præcist, som du ellers ville være i stand til.

Det kan være særligt farligt i nødsituationer, hvor det er nødvendigt at kunne manøvrere hurtigt og præcist.

Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad det rette dæktryk er, hvordan du tjekker det og hvordan du får mere luft i dækkene, hvis det er nødvendigt. Heldigvis er det netop, hvad vi kommer til at fortælle om i dette blogindlæg.

Sådan tjekker du dæktrykket

Er du i tvivl om, hvordan du tjekker dæktryk på din bil? Heldigvis er det meget nemt selv at kontrollere lufttrykket i dækkene. 

Autoredder der står og smiler

Har du ikke selv udstyret til at tjekke dæktrykket, kan du tage ned på din lokale tankstation. Her er der de fleste steder en kompressor, som du kan bruge til både at måle dæktrykket, men også til at fylde ekstra luft på, hvis dæktrykket er for lavt.

Når du vil tjekke dæktrykket, skal du begynde med at skrue ventilhætten af og derefter sætte måleren på ventilen. Tryk forsigtigt ned på måleren for at skabe forbindelse. Det er vigtigt at holde den helt tæt ind til ventilen, så luften ikke siver ud af dækket. 

Herefter kan du aflæse trykket på måleren og sammenligne det med det anbefalede dæktryk for at se, om det stemmer overens. Er der for lidt luft i, kan du på de fleste kompressorer indstille den til det rette dæktryk, og så fylder den luft i, indtil dette niveau er nået.

Når du har gjort det, kan du sætte ventilen på igen.  

Husk altid at tjekke dæktrykket, når dækkene er kolde – det kan for eksempel være om morgenen, inden du bruger bilen.

Hvad er det korrekte dæktryk?

Hvor meget luft der skal i dine bildæk afhænger af, hvilken bil du har, hvilken størrelse dækkene har og hvorvidt du kører med tung last eller ej.

Det er nemlig forskelligt fra bil til bil, hvad det rigtige dæktryk er, og dermed hvor meget luft der skal i bildækket. De fleste biler kører normalt med dæk, der skal have et dæktryk på mellem 2,5-3 bar, og kører du med lavprofildæk, kan det være over 3 bar.

Vinterdæk og dæktryk 

Er du i tvivl om, hvorvidt dæktrykket på vinterdæk skal være det samme som på dine sommerdæk? 

Dæktrykket på vinterdæk er det samme som sommerdæk, så du behøver ikke bekymre dig om, hvorvidt dæktrykket skal være højere eller lavere end med eksempelvis helårsdæk.

Læs mere: Hvornår skal man skifte til vinterdæk

Sådan finder du det rette dæktryk til netop dine dæk

For at finde det korrekte dæktryk til din bil skal du først tjekke de anbefalede værdier fra bilproducenten. Disse findes typisk i bilens instruktionsbog, på en label i dørkarmen, på indersiden af tankdækslet eller i handskerummet. 

Her vil der ofte være angivet forskellige tryk afhængigt af, om bilen kører med let eller tung last.

Hvis du har skiftet til en anden dækstørrelse end den bilen er ‘født’ med, bør du også tjekke dækproducentens anbefalinger. Du kan finde disse oplysninger på dækproducentens hjemmeside eller hos en dækforhandler.

Hvornår er automatisk dæktrykmåling et krav? 

Fra november 2014 blev det et krav i EU, at alle nye personbiler og lette erhvervskøretøjer som standard skulle være udstyret med et dæktryk-overvågningssystem (TPMS). 

Systemet er lavet til at overvåge dæktrykket og advare bilens fører i tilfælde af, at dæktrykket falder til et vist niveau. Det vil altså sige, at på mange nyere biler vil du automatisk blive advaret, når dæktrykket er for lavt.

Har du en ældre bil, er det omvendt vigtigt, at du selv er proaktiv og husker at få tjekket dæktrykket regelmæssigt. Det anbefales at tjekke dæktrykket én gang om måneden, eller hver gang du har kørt cirka 1.000 kilometer.

Hvad er ulemperne ved for lavt dæktryk?

For lavt dæktryk kan have flere negative konsekvenser – både for bilens brændstoføkonomi, sikkerhed og dækkenes levetid. 

 

Her er de største ulemper, og hvorfor de kan skabe problemer:

1. Højere brændstofforbrug

Når dæktrykket er for lavt, øges dækfladens kontakt med vejen, hvilket skaber mere rullemodstand. Det betyder, at bilen skal bruge mere energi for at bevæge sig, hvilket fører til et højere brændstofforbrug. Over tid kan det resultere i unødvendigt høje udgifter til brændstof og en større miljøbelastning.

2. Hurtigere og ujævnt dækslid

Dæk med for lavt tryk slides hurtigere og mere ujævnt, især på yderkanterne. Når dækket flader mere ud mod vejen, opstår der en skæv belastning, som kan gøre dækkene mindre effektive og reducerer deres levetid betydeligt. Det betyder, at du oftere skal investere i nye dæk, hvilket kan være en dyr affære.

 

3. Dårligere vejgreb og mindre stabilitet

Lavt dæktryk kan gøre bilen mindre stabil – især i sving og ved høj hastighed. Dækkene bliver blødere og reagerer ikke lige så præcist, hvilket kan gøre det sværere at kontrollere bilen. Det øger risikoen for udskridninger, specielt hvis du kører på glatte eller våde veje.

4. Længere bremselængde

Når dæktrykket er for lavt, er der mindre effektiv kontakt mellem dækkene og vejen. Det betyder, at bilen kan have sværere ved at bremse hurtigt og effektivt, hvilket kan føre til længere bremselængde. Det er selvfølgelig generelt problematisk, men specielt kritisk i nødsituationer, hvor en hurtig opbremsning kan være forskellen mellem en ulykke og en sikker opbremsning.

5. Øget risiko for akvaplaning

Ved for lavt dæktryk kan dækkene have sværere ved at bortlede vand på våde veje. Det øger risikoen for akvaplaning, hvor dækkene mister vejgrebet og glider oven på vandet i stedet for at have kontakt med vejen. Det kan gøre det næsten umuligt at styre bilen og er en af de største farer ved at køre med utilstrækkeligt dæktryk.

6. Risiko for overophedning og dækeksplosion

Dæk der kører med for lavt tryk bliver overophedede, fordi de er mere fleksible og bøjer mere, når de ruller. Over tid kan dette føre til strukturel svækkelse af dækket og i værste fald resultere i, at dækket eksploderer, hvilket kan være ekstremt farligt – især ved motorvejshastigheder.

Alt om dæktryk

Capture

Tabel over dæktryk

Dæktryk måles ofte i forskellige enheder, afhængigt af land og bilproducent. De mest almindelige enheder er bar, psi, Kp/cm2 og kPa. Hvis du har brug for at omregne mellem enhederne, kan du bruge tabellen nedenfor for hurtigt at finde det rette dæktryk til din bil.

Autoredder sidder i teknikerbil og smiler samtidigt med at han kigger direkte i kameraet

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Er uheldet ude og kan du ikke køre videre i din bil og har brug for vejhjælp? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.