Guide: Alt du skal vide om kølervæske

Kølervæske er en vigtig komponent, der hjælper med at beskytte din bils motor og sikre, at den ikke overopheder. Derfor er det vigtigt at have styr på kølervæske som bilejer.
Men hvad er kølervæske egentlig, hvad er forskellen på de forskellige typer kølervæske, og hvordan ved man, hvilken kølervæske man skal bruge til sin bil? 

I denne guide har vi samlet alt, du skal vide om kølervæske. Læs med her og bliv klogere på, hvilken funktion kølervæske har, hvordan du hælder kølervæske på bilen, og hvad forskellen egentlig er på grøn og rød kølervæske.

Hvad er kølervæske?

Kølervæske er vand, der er blandet med glykol for at sænke frysepunktet. Kølervæsken er med til at sørge for, at bilens køler ikke fryser til om vinteren. Kølervæsken indeholder desuden additiver og et farvestof, der er med til at smøre motorens dele og mindske risikoen for rust og slid. 

Derudover har kølervæsken den vigtige funktion, at den hjælper med at regulere temperaturen i bilens motor og forhindrer den i at overophede. Bilens motor bliver nemlig meget varm, og her hjælper køleren med at køle motoren ned.
Når motoren når en bestemt temperatur, sender køleren kølervæsken ud i motoren for at køle den ned. Af samme årsag hedder det kølervæske; fordi det bruges til bilens køler.

Kølervæskens vigtigste formål er: 

  • Frostsikring af bilen. 
  • Nedkøling af motoren.
  • Smøring af motorens dele. 
  • Mindske risikoen for rust og tæring i køleren.

Hvilken kølervæske bruger min bil?

Er du i tvivl om, hvilken kølervæske, du skal bruge til din bil? Så er du helt sikkert ikke alene.
Der findes forskellige typer af kølervæske, og derfor kan det være svært at vide med sikkerhed, hvilken kølervæske, der passer til din bil. 

Det bedste råd, hvis du er i tvivl, er at tjekke instruktionsbogen i bilen. Her står der, hvilken type kølervæske, du skal fylde på. 

Sådan fylder du kølervæske på bilen 

Påfyldning af kølervæske er ganske simpelt, og kan klares nemt og hurtigt ved at følge et par gode råd herunder. 

Følg disse trin, når du skal fylde kølervæske på din bil: 

Påfyldning af kølervæske – hurtig guide 

  • Før du fylder kølervæske på bilen, skal du altid huske at sikre dig, at bilen er afkølet, og at motoren ikke er varm. Hvis bilen er for varm, er kølesystemet under tryk, hvilket kan medføre, at beholderen til kølervæske er udvidet. Det gør det sværere at se, præcis hvor meget kølervæske, du skal fylde i. 
  • Herefter åbner du ind til bilens motorrum og finder dækslet med termometerikonet. Det er her, du skal fylde kølervæske på. 
  • Skru forsigtigt dækslet af, så trykket lukkes ud. 
  • Find den markering på beholderen, der indikerer max påfyldning og fyld derefter kølervæske op til markeringen. 

Hvor meget kølervæske skal der på en bil? 

Det er forskelligt, hvor meget kølervæske der skal på en bil, afhængig af hvilken bil, der er tale om. Som udgangspunkt kan du ikke fylde for meget kølervæske på din bil – det vigtigste er bare, at det ikke flyder over i kølerens beholder.
Det er dog vigtigt, at du ikke fylder kølervæske til over max-punktet – også selvom det ser ud som om, at der kan være mere i beholderen.

Min bil bruger mere kølervæske end normalt – hvad gør jeg?

Bruger din bil mere kølervæske, end normalt, skyldes det oftest en utæt toppakning. Hvis toppakningen er utæt, vil køleren nemlig hurtigere komme til at mangle kølervæske.
Mistænker du, at din bil kunne have problemer med en utæt toppakning, anbefales det at få det fikset hurtigst muligt. Ellers kan det hurtigt ende med at koste rigtig mange penge. 

Kan man bruge alle slags kølervæske?

Brugen af den korrekte kølervæske er afgørende for kølesystemets funktion. Derfor kan du ikke fylde en hvilken som helst kølervæske på din bil.
Der findes forskellige typer kølervæske, og valget af kølervæske afhænger, som nævnt, af din bil. Det anbefales altid at lytte til vejledningerne hos bilfabrikanten – eller hos en autoriseret forhandler – for at sikre, at du fylder den rigtige kølervæske på bilen. 

Ofte har fabrikanter specifikke krav til den type kølervæske, der fyldes på deres biler. Det er en god idé at lytte til, da det kan være med til at forlænge din bils levetid. 

Hvad er forskellen på grøn og rød kølervæske?

Det er fristende at tænke, at det er underordnet, om du fylder grøn eller rød kølervæske på bilen. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken farve kølervæske, du fylder på bilen. 

Udover at farven åbenlyst er forskellig, så er der faktisk også tilsat forskellige additiver til de to typer af kølervæske. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige kølervæske.
Som udgangspunkt bruges den grønne kølervæske til støbejernsmotorer, mens den røde kølervæske bruges til aluminiumsmotorer. Det er forskelligt, hvilke additiver disse to typer motorer har brug for. 

En god huskeregel er at se på din bils alder – hvis den er fra før 2000, skal du som udgangspunkt vælge en grøn kølervæske. Er din bil fra efter 2000, skal du vælge den røde kølervæske. Denne type kølervæske er tilsat ethylenglykol, hvilket gør, at den ikke er lige så hård ved gummi og metal. 

Må jeg blande forskellige kølervæsker? 

Der er ikke nogle regler for, hvorvidt man må blande forskellige typer kølervæske. Det vigtigste er, at du ikke blander kølervæsker med forskellige additiver.
Så længe begge kølervæsker er ethylenglykol-baseret, så kan du sagtens blande dem. Husk altid at sikre dig, at den kølervæske, du fylder på bilen, lever op til fabrikantens krav.

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Er uheldet ude og kan du ikke køre videre i din bil og har brug for vejhjælp? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.