Påkørsel af dyr: Hvad gør jeg?

Påkørsler af dyr på vejene kan både være farlige og tragiske. Desværre er det ikke helt uundgåeligt, da dyrene skal krydse vejene – og det kan føre til ulykker. 

Derfor er det også vigtigt at være bekendt med, hvordan man skal handle i tilfælde af påkørsel af et dyr - og hvordan man skal forebygge det. Læs meget mere her.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

Er uheldet ude?

 • Ring 1812 (Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral), hvis du har ramt et dyr
 • Er det sårede dyr flygtet, så afmærk stedet, så dyret kan opspores
 • Har bilen taget skade? Kontakt SOS Dansk Autohjælp 7010 8090

Hvis du er uheldig at påkøre et dyr, er det vigtigt, du først og fremmest handler ansvarligt og på en måde, som også vil sikre dyrets bedste. Derfor bør du:

 1. Stop og evaluér skaden
  Sørg for at stoppe bilen og vurdere omfanget af skaden - både på dyret, men også køretøjet. Du skal ikke selv forsøge at hjælpe det sårede dyr - og heller ikke forsøge efter det sårede dyr. Det klarer Dyrenes Vagtcentrals trænede hunde. 
 2. Kontakt Dyrenes Beskyttelse
  Ring til Dyrenes Beskyttelse på telefon 1812 og rapportér hændelsen og giv så præcis en lokalisering som muligt (vejnummer, vejnavn, vejkantspæl eller GPS-koordinater) De kan give kyndig rådgivning om, hvordan du skal forholde dig. 
 3. Er dyret dødt?
  Hvis dyret derimod er dødt, skal du kontakte Falcks vagtcentral på 70 10 20 30. Fjern gerne det døde dyr fra kørebanen, og ud i rabatten. Når du gør det, skal du iføre dig handsker, eller så vidt muligt sørge for ikke at komme i direkte kontakt med dyret. 
 4. Sørg for din egen sikkerhed også
  Hvis du skal forlade køretøjet et trafikeret sted, skal du være forsigtig og sørge for, at du er i sikkerhed, mens du håndterer situationen. Du skal iføre dig et refleksvest, tænde for havariblink og sætte en advarselstrekant ud, til hjælpen kommer

Påkører du et dyr på motorvejen? Så må du ikke standse med det samme. Kør videre til næste afkørsel og ring gerne til Vejdirektoratets Trafikcenter på 80 20 20 60. Hvis der er sket slemme skader på bilen, må du dog godt holde i nødsporet. 

Gode råd til at undgå påkørsel af dyr

 • Sæt farten ned og vær opmærksom
 • Stol ikke blindt på skiltningen – dyrene kan også komme andre steder end på strækninger med advarsler
 • Hold øje med refleksioner fra dyreøjne i mørket
 • Har du set én hjort kan du regne med, at der kommer flere

I Danmark er de farligste dyr, du kan påkøre, hjorte. De kan nemlig veje alt fra 20 kg og helt op til 180 kg - og det kan give store skader på bilen. 

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral mere end 4.000 henvendelser om påkørte hjorte i oktober, november og december. Hos SOS Dansk Autohjælp mærkes det også, at oktober er starten på sæsonen for dyrepåkørsler:

- Vi ser det hvert år. Når efteråret kommer, stiger antallet af assistancer til bilister, der har påkørt et dyr. Vi anbefaler, at man i den kommende tid er ekstra opmærksom i grønne områder, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

I efterårsmånederne, hvor dagene bliver korte og mørke, krydser hjortene ofte veje i skumringstimerne morgen og aften, hvor der også er trafik på vejene.

Sæt farten ned

Gribskov i Nordsjælland er et af de områder, hvor bilister og hjorte hyppigt kommer i karambolage.

- Vi har allerede set de første hjortepåkørsler i området omkring Gribskov, siger stationsleder for SOS Dansk Autohjælp i Nordsjælland, Per S. Henriksen.

Per S. Henriksen opfordrer til, at man sætter farten ned på strækninger med skov og mark og minder om, at høj fart og glatte veje kan være med til at forværre skaden ved en påkørsel.

Vær opmærksom
Sidste år registrerede Dyrenes Beskyttede registrerede flest påkørte hjorte i Aalborg Kommune. SOS Dansk Autohjælps stationsleder i Nordjylland, Lasse Simonsen, nikker genkendende til, at risikoen for at ramme en hjort lige nu stiger:

- Vi oplever desværre, at risikoen for at ramme en hjort ikke er begrænset til skovområder. Dyrene kan også finde på at bevæge sig ud på motorvejen, hvor det kan gå rigtig galt, hvis man kører ind i dem, siger Lasse Simonsen.

Det gælder også om altid at holde øje med skiltningen, da der ved nogle strækninger er større sandsynlighed for, at dyrene bevæger sig ud på vejen. 

Du skal være særligt opmærksom i månederne april-maj og oktober-november, hvor hjortene er mere aktive end normalt. Vær altså på vagt i trafikken – særligt i skumringstimerne morgen og aften, lyder opfordringen fra SOS Dansk Autohjælp. 

Hvad siger loven om kørelys? Få alle detaljer her.

Undvig dyret på en sikker måde

Hvis du ser et dyr i din kørebane, skal du så vidt muligt forsøge at bremse. Det gælder især ved større dyr som ved hjorten. Der er stadig en vis risiko forbundet ved en hurtig opbremsning, hvorfor man ofte som tommelfingerregel vurderer, at det ikke altid er forsvarligt at bremse eller undvige mindre dyr.

 Du skal passe på med at undvige dyret ved at svinge uden om. Du kan risikere at køre over i den modsatte kørebane og sætte dit eget liv - såvel som andres - i fare. 

Typiske skader ved påkørsel af dyr

Når bilister rammer hjorte, er det typisk køler, lygter, kofanger og skærme, der tager skade. Selvom skaden ser overfladisk ud, er det en god ide at kontakte vejhjælpen.

- Hvis man kører videre med en skadet køler, kan man komme til at ødelægge motoren. Og kører man i el- eller hybridbil er det også en god ide lige at få tjekket, om bilen kan køre videre, siger Lasse Simonsen.

Forsikring ved påkørsel af dyr

Hvis der kommer skader på din bil ved påkørsel af dyr, er det formentligt dækket af din kaskoforsikring - men det kan være, der er en selvrisiko, du selv må betale. Husk at dokumentere ulykken ved at tage billeder af skaderne på køretøjet og eventuelle skader på dyret.

Ring til SOS Dansk Autohjælp, hvis du er i tvivl

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp. Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her:

Køb abonnement