Sådan identificerer og fikser du fejl på din elbil

Elbiler er kendt for at være mere pålidelige og kræve mindre vedligeholdelse end benzin- og dieselbiler – blandt andet fordi der er færre bevægelige dele.
Dog kan elbiler stadig have fejl, der er gode at kende til, hvis du overvejer at blive elbilsejer. 

Vi har samlet nogle af de typiske fejl, der kan være på elbiler og giver dig tips til, hvordan du identificerer og fikser fejlene.

Hvilke ulemper er der ved elbiler?

Selv om elbiler er blevet et populært valg for mange, så har fremtidens biler en række ulemper sammenlignet med biler med forbrændingsmotorer. 

Det er derfor en god idé at være opmærksom på, hvilke problemer der kan være med elbiler, og hvordan du forholder dig til dem, hvis du oplever nogle af disse fejl og mangler. 

En af de typiske fejl, som de fleste elbilsejere oftest rapporterer om, er problemer med rækkevidden og muligheden for opladning på farten – særligt på grund af de manglende hurtigladestandere rundt omkring i landet.

Årsagen til de mange fejl på elbiler kan muligvis hænge sammen med, at elbilernes udbredelse stadig er forholdsvis ny. Ikke desto mindre er det en fordel at vide, hvad man skal holde øje med, hvis man vil undgå alvorlige fejl på sin elbil. 

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du identificerer og fikser fejl på din elbil. 

Problemer med batteriet

En af de mest almindelige udfordringer, som elbilsejere kan stå over for, er relateret til batteriet. Batteriet er på mange måder hjertet i en elbil og er afgørende for både ydeevnen og rækkevidden. Her er nogle typiske måder, hvorpå du kan identificere og fikse fejl på din elbils batteri:  

Identifikation

En faldende rækkevidde er ofte et af de første tegn på, at der kan være problemer eller fejl på  batteriet i din elbil. Hvis du bemærker, at din elbil ikke kører lige så langt på en enkelt opladning som tidligere, kan det skyldes batteriproblemer. 

Hurtig afladning kan desuden være endnu et tegn på problemer med batteriet, som du bør holde øje med. Hvis du oplever, at batteriet hurtigt mister strøm, kan der være fejl på batteriet. 

Løsning

Sørg for regelmæssigt at overvåge rækkevidden og kontakt servicecentret, hvis du oplever en betydelig nedgang i rækkevidden. For at fikse problemerne med hurtig afladning af batteriet, kan du prøve at tjekke opladningskabler og stikkontakter. Hvis problemet fortsætter, bør du aflevere din bil til serviceeftersyn. 

Problemer med opladning 

Problemer med at opladning af elbiler kan være frustrerende – særligt når man vil oplade sin elbil på farten. Vi har samlet nogle måder, hvorpå du nemt selv kan identificere og fikse problemer med opladning – uanset om dit ladestik sidder fast i bilen, eller om din elbil ganske enkelt ikke lader op.   

Identifikation

Hvis du bemærker, at din elbil lader langsomt, hvis din elbil slet ikke vil lade op eller hvis du oplever at bilens ladestik sidder fast, kan det være tegn på en fejl. 

Løsning

For at fikse fejlen kan du begynde med at kontrollere ladekabler og ladestationer. Hvis alt umiddelbart ser ud til at virke, men din elbil fortsat ikke lader op, som den skal, bør du kontakte servicecentret for en mere detaljeret diagnose.

Elektroniske fejl 

Elbiler er udstyret med avancerede elektroniske systemer, der er med til at øge køreoplevelsen og sikre at elbilen fungerer som den skal. Dog kan der opstå elektroniske fejl på elbilerne, og derfor er det vigtigt at vide, hvad man skal være opmærksom på. Her er de typiske måder, hvorpå du kan identificere og fikse elektroniske fejl:

Identifikation

Ofte vil elektroniske fejl vise sig i form af advarselslamper på instrumentbrættet. Ignorer derfor ikke disse advarselslamper fra din elbil, da de kan indikere potentielle fejl på forskellige systemer som bremser, styring eller motor. Hvis du oplever, at visse systemer eller komponenter pludselig afbrydes eller ikke reagerer, kan det også indikere elektroniske fejl. 

Løsning

Prøv at genstarte bilen og se, om det løser problemet. Hvis ikke, bør du overveje at indlevere din elbil til serviceeftersyn. 

Har du brug for vejhjælp, så kontakt os – vi kommer ud til dig og udfører akutte reparationer på stedet. 

Problemer med kølesystemet 

Fejl i din elbils kølesystem kan påvirke både ydeevne og levetid. Her er nogle typiske problemer med bilens kølesystem og tips til, hvordan du kan identificere og håndtere dem:

Identifikation

Hvis du bemærker, at temperaturen stiger hurtigt – og advarselslamper, der signalerer overophedning vises på instrumentbrættet – skal du være særligt opmærksom på dette. Lækager i kølesystemet kan desuden føre til tab af kølevæske og resultere i en overophedning, og derfor er det vigtigt at holde øje med. 

Løsning

Opdager du, at der er tegn på en overophedning, skal du stoppe bilen med det samme. Tjek kølervæskeniveauet og sørg for, at der ikke er lækager. Det er afgørende for at opretholde kølesystemets effektivitet. Kontrollér at niveauet af kølervæske er som det skal være og fyld mere på, hvis det er nødvendigt. Hvis problemet fortsætter, bør du indlevere din elbil til serviceeftersyn og eventuelt reparation.

Softwareproblemer 

Det er vigtigt at holde din elbils software opdateret. Elbiler har ikke sliddele, som fx oliefilter, luftfilter og tændrør, der kan gå i stykker på samme måde som på konventionelle benzin- og dieselbiler. Til gengæld har elbiler langt flere elektriske komponenter, der skal holdes ved lige for at undgå fejl. 

Identifikation

Oplever du problemer med batteriet på din elbil, eller problemer med at lade din elbil op, er det muligvis tid til en softwareopdatering. Har du ikke fået opdateret bilens software, er der nemlig nogle funktioner der er i risiko for ikke at virke optimalt.  

Løsning

Tjek regelmæssigt for opdateringer og sørg for at installere dem som anbefalet i brugermanualen. Softwareopdateringer kan nemlig løse velkendte problemer med batteriet og forbedre din elbils ydeevne. 

Problemer, der kræver en tekniker

Hvis din elbil giver dig meddelelser som "Laderen venter på tilgængelig strøm" eller "Laderen kan ikke etablere forbindelse til serveren", bør du forvente, at det sandsynligvis kan tage tid at fikse fejlen. Denne type udfordringer kan typisk ikke løses uden hjælp fra en tekniker på stedet. 

Det samme gælder, hvis ladestikkene har bestemte defekter, der forhindrer dem i at sidde korrekt fast i bilens stik. Det er nemlig endnu en type fejl, der oftest vil kræve professionel hjælp og muligvis reservedele for at blive lavet.

Ekstra: Hvorfor lader min bil langsomt? 

Har du identificeret en fejl på din elbils oplader, kan det muligvis skyldes en af følgende ting: 

Batteriet er koldt 

Batteriets temperatur har betydning for, hvor hurtigt det bliver ladet op. En kold vinterdag, hvor batteriet ikke er blevet varmt, har det nemlig sværere ved at tage imod strømmen lige så hurtigt som på en varm dag. 

Batteriets ladeprocent

Batteriet på en elbil tager bedst imod strøm i starten af en opladning. Efterhånden som cellerne i batteriet bliver fyldt, vil effekten derfor dale. Det betyder, at der er forskel på