Sjaskvåd rekord: Biler skal trækkes fri af mudder

Rekordstore mængder regn i oktober og november har givet SOS Dansk Autohjælp travlhed med at hjælpe uheldige bilister med at komme fri af mudder.

Vejrudsigten indbyder til deja-vu med gentagne forudsigelser om regn, regnbyger, udbredt regn og risiko for skybrud. 2023 er godt på vej til at blive det vådeste år nogensinde i dansk vejrhistorie, og det afspejler sig i statistikken over, hvad danskerne har brug for vejhjælp til: Antallet af fritrækninger er strøget til vejrs.

I perioden 15. oktober til 15. november har SOS Dansk Autohjælp været ude og hjælpe med at trække biler fri af mudder 1.341 gange. I samme periode sidste år var tallet 758. Der er altså tale om en stigning på 77 procent.

- Det er fast arbejde, konstaterer vagtchef Anette Bjørn Juncher fra SOS Dansk Autohjælp.

Det våde efterår har gjort al kørsel på grusveje, markveje og skovstier til risikabel adfærd.

- Lige så snart man forlader de asfalterede veje, er der risiko for at køre fast, siger Anette Bjørn Juncher, der også maner til forsigtighed ved overhalinger på smalle landeveje, hvor der er risiko for at komme for langt ud i den bløde rabat.

Vær opmærksom på skovturen

Men det er ikke kun under kørsel, at bilister skal være opmærksomme på underlaget. SOS Dansk Autohjælp advarer mod at parkere bilen på græs, grus og i grøftekanter.

Mange danskere har en tradition for at køre en tur i skoven og samle mos og kogler til juledekorationer. SOS Dansk Autohjælp opfordrer til, at man tænker over, hvor man kører og stiller bilen fra sig, hvis man vil undgå at en hyggelig juleudflugt ender med behov for vejhjælp.

Her er SOS Dansk Autohjælps bedste råd til at undgå at køre fast:

  • Vær opmærksom på, hvor du parkerer. Grus og jord kan være blødt og vådt
  • Vær forsigtig ved overhalinger på smalle veje
  • Tag dig i agt for grusveje, markveje og skovstier