Kør-selv-ferie: Alt det, du bør vide

Er du i gang med at planlægge en kør-selv-ferie i Europa eller lande udenfor EU/EØS, så er der en række faktorer, der skal tages hensyn til, inden du rejser. Der skal skaffes dokumenter, bilen skal gøres klar, og bagagen skal passe ind i bagagerummet.

Her gennemgår vi alt det, der skal til for en vellykket bilferie. Klik på de forskellige punkter, og hop direkte videre til emnet, eller læs det hele, så du ikke glemmer noget.

Huskeliste til en kør-selv-ferie i Europa og EØS

Når du skal på en kør-selv-ferie i Europa, er der en række dokumenter, du skal huske at tage med. Nogle af dem er absolut nødvendige og andre er valgfrie. Skal du på en bilferie uden for Europa, er der yderligere dokumenter, der skal anskaffes, inden du rejser. Vi begynder med de allervigtigste.

  

Den originale bilregistreringsattest

Din bilregistreringsattest er en af de påkrævede dokumenter, du skal have med på en kør-selv-ferie. Man kan ikke nøjes med en kopi – det skal være originalen. Hvis din attest er udstedet efter 05/12 – 2005, kan du nøjes med kun at tage del 1 med. Er den ældre, skal du bruge hele attesten.

Pas af alle rejsende

Når man er i udlandet, er man forpligtet til at have sit pas på sig under hele opholdet. Passet skal have en udløbsdato, der ligger senere end din hjemrejsedato. Tjek derfor, om du skal forny dit pas, inden du rejser. Husk også børnepassene, hvis du har børn med på kør-selv-ferien. Du kan bestille pas på borger.dk.

Kørekort

Du glemmer sikkert aldrig dit kørekort, når du skal køre bil. Men skal du på en længere kør-selv-ferie, så husk at tjekke udløbsdatoen på dit kørekort. Læs mere om fornyelse af kørekort på borger.dk.

EU-sygesikringskort (det blå kort)

Det blå sygesikringskort giver dig adgang til lægehjælp på samme vilkår, som du får det i Danmark. I mange lande skal man betale for sundhedsydelser, så husk det lille blå kort, når du skal på en bilferie. Du kan bestille og forny dit EU-sygesikringsbevis via borger.dk. Læs alt om dækningen hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Rejseforsikring

Det blå sygesikringskort dækker nødvendige sundhedsydelser på offentlige behandlingssteder i udlandet. Det gælder i tilfælde af akut sygdom eller tilskadekomst. Hvis uheldet er ude, og du skal behandles på et privathospital eller skal bruge hjemtransport, så er det kun en rejseforsikring, der kan dække det. Bestil derfor en rejseforsikring, inden du tager på en kør-selv-ferie.

Kør-selv-ferie med kæledyr – husk EU selskabsdyrspas

Hunde, katte og fritter må ikke tage på bilferie med dig uden at have et dyrepas. Læs om, hvordan du får et selskabsdyrspas hos Fødevarestyrelsen.

Husk at tage et pillepas med på bilferien

Hvis du bruger receptpligtig medicin, der indeholder euforiserende stoffer, skal du have et pillepas med på kør-selv-ferier. Læs mere om pillepas hos Sundheds- og Ældreministeriet.

Tjekliste til en bilferie i Europa og udenfor – yderligere dokumenter 

Her finder du en liste over yderligere dokumenter, du skal have med på bilferien i udlandet.

 

Internationalt kørecertifikat

Det internationale kørecertifikat er en oversættelse af din registreringsattest til alle sprog. Det kan være vigtigt at have med på en kør-selv-ferie uden for EU/EØS. Du kan bestille det internationale kørecertifikat på skat.dk

Internationalt kørekort

Et kørekort til udlandet er en formaliseret oversættelse af dit danske kørekort. Det erstatter ikke dit danske kørekort på bilferien, så du skal have begge dele med. Læs mere, og bestil et internationalt kørekort via borger.dk

DK-skilt, medmindre din bil har en EU-nummerplade

Du kan bestille et DK-skilt til bilen ved en enkel Google-søgning. Sæt mærkatet på bilen inden du rejser på en kør-selv-ferie. Det gælder både biler, trailere, campingvogne, osv.

Evt. visum og særlige tilladelser i bestemte lande uden for EU/EØS

Læs alt om visa og andre dokumenter, du skal bruge på en bilferie til alle verdens lande hos Udenrigsministeriet.

Det røde kort eller et nummer til vejhjælp i udlandet

Hvis du har en kaskoforsikring, er du oftest sikret vejhjælp i udlandet fra SOS International. Du behøver ikke at medbringe det røde kort for at få vejhjælp på din kør-selv-ferie – gem blot et nummer til SOS International på din telefon. Er uheldet ude, og du har brug for akut vejhjælp i udlandet, kan du altid ringe til +45 70 10 50 52 og få autohjælp i udlandet. Derudover kan du downloade en Rødt Kort app til din smartphone.

Godt at huske på en kør-selv-ferie i Europa:

 • Motorvejsmærkater og miljømærkater

I mange lande skal man betale for kørsel på motorveje og bestemte miljøzoner. Læs alt om motorvejsmærkater og miljømærkater, og bestil skiltene via Forenede Danske Motorejere.

 • Fuldmagt til en lejebil

Skulle det ske, at en anden person skal køre en bil, du har lejet i dit navn, skal du bruge en fuldmagt. Den kan du vise myndighederne, hvis I bliver stoppet under bilferien.

 • Et reservehjul i tilfælde af, at du får et fladt dæk under bilferien
 • En advarselstrekant i tilfælde af, at bilen går i stå
 • Sikkerhedsveste til alle passagerer i bilen
 • En ekstra bilnøgle

Læs SOS Internationals vejledning om forberedelse til kør-selv-ferie

 

Gode råd til en kør-selv-ferie: Det skal du vide om din bil

Din bil skal gøres klar til ferien, uanset om du skal på en kør-selv-ferie i din egen eller i en lejet bil. Kører du i egen bil, skal den gøres klar til kørslen i udlandet. Kører du derimod i en lejet bil, skal din bil derhjemme gøres klar til at stå stille i en længere periode. Så hvad skal du huske, inden du rejser?

 

Bilferie med egen bil – Gør bilen klar til rejsen

Skal du på en kør-selv-ferie i din egen bil, er det altid en god idé at få den tjekket og gjort klar til den lange ferietur. Her er en kort huskeliste til din bil:

 • Tjek olien, og tag noget ekstra med på bilferien.
 • Tjek sprinklervæsken, og fyld godt op med den.
 • Tjek vinduesviskerne, og evt. udskift dem med nogle nye.
 • Tjek dine dæk: Mønsterets dybde skal kunne klare hele turen. Ifølge loven skal den være på 1.6mm, men skal du på en kør-selv-ferie, så gå efter det dobbelte.
 • Tjek dæktrykket – det skal være højere under kør-selv-ferien, fordi din bil bliver væsentligt tungere af bagagen.
 • Tjek billygterne, og sørg for, at alle lygterne virker, inden du rejser på en bilferie.

Bilferie i lejet bil – Husk din egen bil imens

Hvis din bil skal stå stille, mens du er på en kør-selv-ferie i en lejet bil, anbefaler vi at gøre bilen klar til det. Det er en god idé at køre en tur til din bilmekaniker og få tjekket bremserne. De kan nemlig udvide sig, mens din bil står stille i sommervarmen. Når du vender hjem fra en kør-selv-ferie i udlandet, kan det ske at bremserne har sat sig fast. Gør dem derfor klar, inden du rejser på en bilferie i en lejet bil.

Hvis din kør-selv-ferie i en lejet bil skal vare længe, er det også vigtigt at lave en aftale med din familie eller naboer, som kan køre en tur i din bil en gang imellem. Grunden til det er, at moderne biler bruger strøm, selvom de står stille. Hvis du er på bilferie i en længere periode, kan dit bilbatteri derfor blive opbrugt imens. Det betyder, at du hverken kan komme ind i bilen eller starte den. Det er derfor en god idé at oplade batteriet helt, inden du rejser eller få andre til at køre en tur indimellem, mens du er væk.

Kør-selv-ferie i en elbil – Det skal du vide

Flere og flere danskere vælger at køre elbiler – også når de skal på en kør-selv-ferie i udlandet. Det kræver dog, at man kender sin bils styrker og svagheder og ved, hvad man skal passe på med. Læs SOS Internationals guide til bilferie i elbil, og bliv klædt på til den lange elbiltur i udlandet.

Kørsel i udlandet: Undersøg din rute, vej- og vejrforhold

Undersøg din rute, og køb et fysisk kort til bilferien. Hvis GPS’en svigter, og telefonen løber tør for batteri, kan du med et godt gammeldags kort føle dig mere sikker ved kørsel i udlandet.

Undersøg trafikken på motorveje. Flere lande har indført begrænsninger for, hvornår lastbiler må køre ad motorveje. Derfor er der bestemte tidsrum på dagen, du kan være mere sikker på, at du ikke kommer til at sidde fast i trafikken.

Undersøg de kommende vej- og vejrforhold, og tjek om din bil er klar til dem. Især hvis du skal på en campingferie oppe i bjergene, hvor du skal køre med en campingvogn eller i en autocamper, kan det være en god idé at ringe til campingpladsen og spørge ind til vejforholdene. Skal din bil trække en campingvogn op ad smalle og stejle grusveje oppe i bjergene? Læs, hvordan du kan forberede dig, og bliv klogere med 10 gode råd til bjergkørsel med campingvogn.

Vil du sætte dig godt ind i bilferier, kan du finde mange gode råd hos de Forenede Danske Motorejere.