Startkabler: Hvordan bruger man dem?

Publiceret:18/4 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid8 min.
Autoredder ses fra siden stå ved bil. Er i gang med at jumpstarte bilen med booster.

Selvom det ikke er lovpligtigt at have startkabler i bilen, er det en god idé. Ligesom med en advarselstrekant vil du ærgre dig, når bilen ikke vil starte og de ikke er der, når du har brug for dem.

Sådan starter du bilen igen med startkabler

Du sætter dig ind i bilen en kold vintermorgen, drejer nøglen, men ingenting sker. Kun en svag kliklyd bryder stilheden. Havde du et sæt startkabler ved hånden, kunne du måske allerede være på vej igen. Men batteriet er dødt, og du sidder fast.

Lyder det bekendt? Du er langt fra den eneste.

Ifølge nye tal ADAC, Tysklands og Europas største bilist-forening, skyldes 45% af vejhjælps-udrykningerne i Tyskland i 2024 problemer med batteriet. Det billede kan vi også genkende hos SOS Dansk Autohjælp, hvor vi rigtig ofte hjælper vores kunder med døde batterier.

Og selvom vi hjertens gerne kommer ud og hjælper dig i nødens stund, er det altså både hurtigere og nemmere, hvis du selv ved, hvordan du bruger startkabler, så du kan få gang i bilbatteriet igen.

Med startkabler og den rette fremgangsmåde kan du hurtigt få gang i bilen igen uden at skulle vente på vejhjælp. I denne guide viser vi dig, hvordan du gør.

Hvornår er det nødvendigt at bruge startkabler?

Hvis din bil nægter at starte, og der ikke vises nogle advarselslamper, der indikerer andre problemer, kan det være tid til at finde startkablerne frem. Når bilen ikke vil starte, er det ofte fordi batteriet ikke har nok strøm til at starte bilen.

Det kan skyldes en lav ladning som følge af de kemiske processer i batteriet, der bliver mindre effektive i kulde, eller måske er det fordi batteriet er slidt og har mistet sin kapacitet til at holde en ladning over tid.

I sådanne tilfælde kan en anden bil med et fungerende batteri bruges til at give din bil et boost ved hjælp af startkablerne.

 

Det eneste du skal bruge er et sæt startkabler og en anden bil med et velfungerende batteri.

1

Forbered bilerne

  • Parker bilerne tæt nok, så startkablerne kan nå, men uden at de rører hinanden.

  • Sluk begge biler og træk håndbremsen.

2

Tilslut startkablerne i denne rækkefølge

  1. Rød klemme til dødt batteri: Fastgør den røde klemme til den positive (+) pol på det flade batteri.
  2. Rød klemme til fungerende batteri: Fastgør den anden røde klemme til den positive (+) pol på det fungerende batteri.
  3. Sort klemme til fungerende batteri: Fastgør den sorte klemme til den negative (-) pol på det fungerende batteri.
  4. Sort klemme til stelpunktet: Forbind det sorte kabel til stelpunktet (hvis bilen har et) eller minuspolen på den bil, der skal have strøm.
3

Start bilerne

  • Start bilen med det fungerende batteri, og lad den køre i et minuts tid
  • Forsøg derefter at starte bilen med det døde batteri.
4

Fjern kablerne i omvendt rækkefølge:

  • Fjern sort klemme fra stelpunktet på bilen med det døde batteri.
  • Fjern sort klemme fra fungerende batteri.
  • Fjern rød klemme fra dødt batteri.
  • Fjern rød klemme fra fungerende batteri.
5

Efter bilen er startet

Din bil er tændt og motoren kører, men du har kun fået strøm nok til at starte bilen. Nu skal du lade batteriet op ved at køre en tur. Du bør køre en tur på mindst en halv time for at lade batteriet op – og gerne endnu længere. Kører du ikke langt nok, kan du risikere, at du kommer til at få brug for hjælp igen.

Har du en batterilader, kan det være en god idé at lade batteriet helt op. Hvis ikke du har en lader, og bilen generelt driller når du skal starte den, kan det være tegn på, at du skal have et nyt batteri.

Vælg de rette startkabler

Der findes mange forskellige startkabler, og selvom det måske ikke er åbenlyst, er det vigtigt at bruge de rette. 

Dine startkabler bør: 

  • Være mindst tre meter lange
  • Have en sikringsboks eller beskyttelse mod spænding
  • Være af god kvalitet

Hvad er god kvalitet? Det afhænger lidt af, hvilken bil du har.

Selvom de fleste startkabler går an til de fleste normale personbiler, kan det være nødvendigt med nogle tykkere startkabler, hvis du har en stor eller dieseldrevet bil. Derudover bør du kigge på, om startkablerne er solidt bygget, og om de tillader en let tilkobling til batteriet i både lodret og vandret position.

Gå efter startkabler, der har en tykkelse på 25 mm², har gode greb og er i den rette længde.

Nogle startkabler har en kabeltykkelse på 16 mm², hvilket kan risikere ikke at bære nok strøm, hvis du har en stor eller dieseldrevet bil.

Startkabler er et simpelt redskab, og når først du har investeret i et sæt af god kvalitet, kan du ofte have det for livet. Du bør blot sikre dig, at plastikken er i god nok stand til at beskytte dig mod spænding.

Autoredder står med rykken til og er i gang med at starte bil. Motorhjelm er åben og der er påsat booster til batteriet på bilen.

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Vil bilen ikke starte, selvom du har brugt startkabler? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.

Ofte stillede spørgsmål om startkabler