Hvis du har haft det sådan, er du langt fra alene. Selvom bilens mange symboler og lamper er designet til at give dig vigtig information om alt fra små detaljer til potentielt alvorlige problemer, kan de være forvirrende. Men det er vigtigt, at du ikke ignorerer dem, da det kan få alvorlige konsekvenser for bilens sundhed.
Derfor har vi lavet denne guide til bilens advarselslamper- og symboler, som du altid kan bruge, når der dukker en advarselslampe op, som du ikke lige kender. På den måde kan vi sammen sikre, at du er informeret og ved, hvad din bil prøver at fortælle dig – og hvornår det er tid til at handle.
Advarselslamper i bilen: Hvad betyder farven?
Bilens advarselslamper kan lyse i enten rød, gul og grøn eller blå. Farven indikerer ofte, hvilken type af advarsel, der er tale om – er det en akut advarsel, en orientering eller er det blot information?
Afhængigt af advarselslampens og symbolets betydning er der forskellige forholdsregler, du skal tage.
Når en advarselslampe lyser i instrumentbrættet, er farven afgørende for, hvor alvorlig situationen er, og hvor hurtigt du skal reagere. Farven fortæller dig nemlig, om det er en mindre oplysning, en opfordring til handling eller et alvorligt problem, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed.
- Grøn: En grøn advarselslampe er typisk en indikatorlampe, der informerer dig om, at et system er aktivt. Den fortæller dig, at en funktion er slået til eller fungerer korrekt – for eksempel, at fjernlyset er tændt eller at fartpiloten er aktiveret. Der er ingen grund til bekymring.
- Blå: Blå advarselslamper er ligesom de grønne primært informative og indikerer, at en bestemt funktion er aktiv. Det mest almindelige eksempel på en blå lampe er fjernlyset, der lyser, når bilens lange lys er tændt.
- Gul/Orange: En gul eller orange advarselslampe signalerer, at der er et problem, der kræver din opmærksomhed, men ikke nødvendigvis er kritisk. Det kan være en fejl eller en situation, der skal undersøges snarest muligt. Du bør køre til et værksted relativt hurtigt, men det er ofte ikke nødvendigt at stoppe bilen med det samme. Det kan f.eks. dreje sig om lavt brændstofniveau, at dæktrykket er for lavt, eller en motorfejl, der bør tjekkes.
- Rød: En rød advarselslampe er et alvorligt faresignal, der indikerer et potentielt kritisk problem. Når en rød lampe lyser, bør du stoppe bilen øjeblikkeligt – på en sikker måde – for at undgå skader på bilen og for undgå, at du er til fare for dig selv og andre. Røde lamper dækker ofte vitale systemer som bremser, motorolie, kølevæske eller batteri. Kort sagt: Ignorer aldrig en rød advarselslampe! Du kan altid tilkalde vejhjælp hos SOS Dansk Autohjælp på 70108090. Så kommer vi og hjælper dig.