Hjælp! Min bil vil ikke starte

Der findes næsten ikke noget mere irriterende end at dreje nøglen i bilen - og intet sker. Startproblemer indtager førstepladsen over vejhjælp til danske bilister, hos os i SOS Dansk Autohjælp. Hvad skal jeg gøre, hvis bilen ikke kan starte? 

Der er mange ting, du kan tjekke, hvis bilen ikke vil starte. Her kan du finde en tjekliste over de første ting, du kan tjekke, hvis bilen ikke vil starte:

  1. Tjek batteriet.
  2. Kontroller tændrørene
  3. Tjek brændstofniveauet
  4. Undersøg kileremmen
  5. Lyt efter starterlyde

Få din bil til at skinne indvendigt med denne rengøringsguide.

Få pålidelig og hurtig vejhjælp med vores BASIS abonnement

Grunde til, at din bil ikke starter

Dødt batteri

Et dødt batteri er en af de mest almindelige årsager til, at bilen ikke starter. Hvis batteriet er gammelt, kan det miste sin evne til at oplade. Det kan også være, du ved en fejl har ladet lygterne stå tændt hele natten, eller har glemt at slukke bilradioen - så kan batteriet dø, og du kan ikke tænde bilen. 

- Alle ved, at kulde og frost er batteriets fjende. Men varme temperaturer kombineret med små ture i sommerlandet og et afladet batteri kan have den konsekvens, at batteriet skal have et boost, siger Jeppe Damgaard, teknisk chef, SOS Dansk Autohjælp.

Du kan prøve at oplade batteriet ved hjælp af en batterioplader, eller få hjælp af en anden bil med startkabler 

Er dit bilbatteri også ramt af corona? Få løsningen her.

Blokeret brændstoffilter

En anden almindelig årsag til, at bilen ikke vil starte er, hvis der er problemer i brændstofforsyningen. Brændstofforsyningen er afgørende for, at motoren antændes og kører. Hvis der er blokeringer, lækager eller problemer med brændstofpumpen, kan der ikke nå nok brændstof til motoren. 

Hvis bilen har svært ved at starte eller har dårlig ydeevne, kan et blokeret brændstoffilter være årsagen. Her anbefales det, at du får udskiftet filteret, hvis det er mistænkt for at være blokeret. Hvis brændstoffilteret er tilstoppet, kan du forsøge at rense filteret.

Opdag hvordan du kan køre sikkert med vores omfattende vejhjælp til personbiler.

Defekt tændrør

Tændrør spiller en vigtig rolle i at få motoren til at starte. Defekte tændrør kan forhindre motoren i at antænde brændstoffet korrekt. Inspektér tændrørene for slid, snavs eller beskadigelse. Hvis de er i dårlig stand, skal de udskiftes. Det anbefales, at du får udskiftet alle tændrør samtidigt for optimal ydeevne. 

Defekt startmotor/starter

En defekt startmotor kan også være én af grundene til, at bilen ikke vil starte. Hvis startmotoren, som er en elektrisk motor, der drejer bilens krumtapaksel, ikke fungerer korrekt, vil bilen have svært ved at starte. Det kan være grundet slidte tændingskontakter, beskadigede eller slidte tandhjul eller elektriske problemer med startrelæ, sikringer eller ledninger.

Hvad gør du, hvis du påkører et dyr? Få vigtige råd her.

Kan jeg løse startproblemerne selv?

Visse startproblemer, som dødt batteri, kan løses af bilejeren selv. Men hvis du ikke er fortrolig med bilmekanik, eller har du mistanke om mere alvorlige problemer, bør du tage kontakt til en professionel mekaniker. Husk altid at være forsigtig, når du arbejder under motorhjelmen.  

Er din bil under 2.500 kg? Tjek vores STARTER abonnement for vejhjælp.

Spørgsmål og svar

Min bil vil ikke starte, når jeg drejer

Klikker det, når du drejer nøglen? En klikkende lyd, når du drejer nøglen, kan indikere problemer med startmotoren eller startrelæet. Her kan det være nødvendigt at udskifte en eller begge komponenter. 

Bil vil ikke starte, selvom der er strøm på

Selvom der er strøm på bilens batteri, kan der være flere årsager til, at den ikke starter. En mulig årsag kan være defekt startmotor, hvor strømmen ikke overføres korrekt til motoren. Det kan også være problemer med tændingssystemet eller brændstofforsyningen. 

Bil vil ikke starte med startkabler

Hvis din bil ikke starter, selvom du bruger startkabler, kan det være tegn på en anden mekanisk eller elektrisk fejl. Du skal først kontrollere, at startkablerne er korrekt tilsluttet og har en god forbindelse. Hvis bilen stadig ikke starter, kan det være nødvendigt at få en professionel til at undersøge bilens tilstand. 

Vi kommer dig til undsætning, hvis bilen ikke vil starte

Hos SOS Dansk Autohjælp står vi klar til at hjælpe dig, hvis din bil pludselig ikke vil starte - eller hvis den pludselig går i stå. Her kan vi blandt andet være behjælpelige med starthjælp, reparation af udstødning eller udskiftning af reservedele. Eller vi kan transportere din bil til et værksted. Så er du forhåbentligt hurtigt videre igen. 

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her