Startkabler: Hvordan bruger man dem?

Selvom det ikke er lovpligtigt at have startkabler i bilen, er det en god idé. Ligesom med en advarselstrekant vil du ærgre dig, når bilen ikke vil starte og de ikke er der, når du har brug for dem.

Men hvordan bruger man startkabler, sætter man dem nu også rigtig på, og hvordan starter man bilen med dem? Alt dette vil vi forsøge at hjælpe dig med, så du kan komme sikkert afsted.

Hvornår er det nødvendigt at bruge startkabler?

Hvis din bil nægter at starte, og der ikke vises advarselslamper, der indikerer andre problemer, kan det være tid til at finde startkablerne frem. Når bilen ikke vil starte, er det ofte, fordi batteriet ikke har nok strøm til at starte bilen. 

Dette kan skyldes en lav ladning som følge af de kemiske processer i batteriet, der bliver mindre effektive i kulde, eller fordi batteriet er slidt og har mistet sin kapacitet til at holde en ladning over tid.

I sådanne tilfælde kan en bil med et fungerende batteri bruges til at give din bil et boost ved hjælp af startkablerne. Det er vigtigt at forbinde kablerne korrekt for at undgå skade på elektronikken eller batterierne i nogen af de involverede køretøjer.

Sådan bruger du startkabler: En trin for trin guide

Inden montering af startkabler:

 • Find en assistent med et fungerende køretøj
 • Find hver bils batteri
 • Parkér de to biler så batterierne er nær hinanden
 • Sluk dem.

Tilslutning af kabler:

 • Tilslut det røde kabel til pluspolen (+) på begge biler. Vær sikker på at kablet er korrekt monteret for at undgå kortslutning
 • Tilslut derefter det sorte kabel til minuspolen (-) på hjælpebilen 
 • Forbind det sorte kabel til stelpunktet (hvis den har et) eller minuspolen på den bil, der skal have strøm.

Start bilerne i denne rækkefølge:

 • Start hjælpebilen og vent ca. et minut
 • Start nu bilen, der mangler strøm
 • Husk, at du ikke må slukke bilen, når først den er startet. Lad den køre i tomgang.

Afmontering af kabler:

 • Fjern først det sorte kabel fra den strømmodtagende bil
 • Derefter den strømgivende bil
 • Gentag den samme proces for det røde kabel.

Når bilen er startet:

Din bil er tændt og motoren kører, men du har kun fået strøm nok til at starte bilen. Nu skal du lade batteriet op ved at køre en tur. Du bør køre en tur på mindst en halv time for at lade batteriet op - og gerne længere. Kører du ikke langt nok, kan du risikere, at du kommer til at få brug for hjælp igen.

Har du en batterilader, kan det være en god idé at lade batteriet helt op. Hvis ikke du har en lader, og bilen generelt driller, når du skal starte den, kan det være tegn på, at du skal have et nyt batteri.

Vælg de rette startkabler

Der findes mange forskellige startkabler, og selvom det måske ikke er åbenlyst, er det vigtigt at bruge de rette. 

Dine startkabler bør: 

 • Være mindst tre meter lange
 • Have en sikringsboks eller beskyttelse mod spænding
 • Være af god kvalitet

Hvad er god kvalitet? Det afhænger lidt af, hvilken bil du har. Selvom de fleste startkabler går an til de fleste normale personbiler, kan det være nødvendigt med nogle tykkere startkabler, hvis du har en stor eller dieseldrevet bil. Derudover bør du kigge på, om startkablerne er solidt bygget, og om de tillader en let tilkobling til batteriet i både lodret og vandret position.

Gå efter startkabler, der har en tykkelse på 25 mm², har gode greb og er i den rette længde. Nogle startkabler har en kabeltykkelse på 16 mm², hvilket kan risikere ikke at bære nok strøm, hvis du har en stor eller dieseldrevet bil.

Startkabler er et simpelt redskab, og når først du har investeret i et sæt af god kvalitet, kan du ofte have det for livet. Du bør blot sikre dig, at plastikken er i god nok stand til at beskytte dig mod spænding.

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Vil bilen ikke starte, selvom du har brugt startkabler? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.