Kom sikkert frem: Gode sikkerhedsråd til bilferien

Publiceret:7/5 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid3 min.
Par sidder i bil. Autoredder står i bilvinduet og taler

Når du sætter dig bag rattet og begiver dig ud på vejene, tager du ansvar både for din egen sikkerhed såvel som for dem, der deler vejene med dig. Når du tager på bilferie, oplever du en unik følelse af frihed, men friheden følges altså også af et stort ansvar for at sikre, at rejsen bliver en sikker og behagelig oplevelse for alle involverede.

Bilferier er mere end bare at nå frem til destinationen; de handler også om selve rejsen. Og i den rejse er sikkerheden selvfølgelig vigtig. 

For selvom ferier selvfølgelig først og fremmest handler om at skabe minder, opleve eventyr og udforske ukendte steder, handler det også om at være godt forberedt og tage de nødvendige forholdsregler for at undgå uheld.

I denne artikel vil vi derfor dykke ned i vigtigheden af sikkerhed under bilferier og give dig en række nyttige tips og tricks til at sikre en tryg og problemfri rejse.

To personer er på vej på ferie med deres hund

Forberedelse før afrejse

At sikre en god og sikker bilferie er en proces, som starter et stykke tid før afrejse. Som med meget andet, er forberedelse et vigtigt aspekt for at sikre, at processen senere hen glider så nemt som muligt.

Det er den fase, hvor du lægger grundlaget for en glat rejse, og hvor du kan sikre, at du er klar til alle udfordringer, vejen måtte bringe. Der er mange vigtige skridt, der skal tages for at sikre, at alt går som planlagt. 

Det kan være alt fra at tjekke bilens tilstand til at planlægge ruten og hvordan du pakker din bil sikkerhedsmæssigt korrekt.

Før afrejse er der tre hovedemner, du bør fokusere på i dit sikkerhedstjek:

  • Kontrol af bilens vitale dele og væsker

  • Pakning af relevant sikkerhedsudstyr

  • Planlægning af rute

Kontrol af bilens vitale dele og væsker

Bilen skal sørge for at fragte dig sikkert fra A til B, og derfor er det selvfølgelig vigtigt for dig at sikre, at den er helt klar til turen. Derfor bør du tjekke følgende:

1

Dæktryk og dækkenes generelle tilstand

Korrekt dæktryk er både afgørende for bilens ydeevne, men også for dens sikkerhed. Derfor bør du kontrollere dæktrykket inden afrejse og justere det til det anbefalede niveau, som normalt findes enten i bilens manual, på en mærkat i dørkarmen eller i handskerummet.

Når du allerede er i gang med at inspicere dækkene, bør du også tage et kig på deres generelle tilstand. Du bør først og fremmest undersøge, om der er nok mønster tilbage i dækkene (Loven siger 1,6 mm - men 3,0 mm anbefales), men du kan også lede efter mere tydelige tegn på skader og slitage.

Læs mere: Dækguide: Krav til dækmønster

Kør-selv-ferie byder typisk på rigtig mange kørte kilometer, så hvis dækkene er lige på grænsen af at være slidt ned, bør du overveje at udskifte dem inden den lange tur.

2

Kontrol af bremser, lys og blinklys

Bremserne er en af de vigtigste sikkerhedsfunktioner på din bil. Du bør faktisk under alle omstændigheder regelmæssigt teste dine bremser, men i særdeleshed, når du skal ud på en lang bilferie.

Lyt omhyggeligt efter unormale lyde eller fornemmelser. Enhver knirkende, skurrende eller skramlende lyd kan være et tegn på problemer med bremserne og bør undersøges af en professionel.

Ligeledes er det afgørende at sikre, at alle lys og blinklys fungerer korrekt.

Inden du tager af sted på din bilferie, skal du derfor kontrollere alle bilens lys -  herunder forlygter, baglygter, stoplys, blinklys og tågelygter. Udskift eventuelle defekte pærer og sørg for, at alle lys fungerer korrekt.

Synlighed er nøglen til sikker kørsel, især under dårlige vejrforhold eller om natten.

3

Undersøg bilens væskeniveauer

Inden afrejse er det også vigtigt at sikre, at de forskellige væskeniveauer i bilen er som de skal være. Tjek derfor om der er nok motorolie, sprinklervæske og kølervæske i din bil inden afgang.

Pakning af relevant sikkerhedsudstyr

Når du forbereder dig til bilferien, er det vigtigt at pakke det nødvendige sikkerhedsudstyr, så du er sikker på være forberedt på eventuelle nødsituationer undervejs.

Her er nogle afgørende ting, du bør have med:

1

Førstehjælpskasse

En førstehjælpskasse er din bedste ven i tilfælde af mindre skader eller uheld. Ved at have en velassorteret førstehjælpskasse i bilen, er du rustet til at håndtere de mindre skader og skrammer, der måtte opstå på vejen.

2

Advarselstrekant og reflekterende vest

Hvis uheldet er ude, og du står over for en nødsituation på vejen, er det afgørende at kunne advare andre trafikanter om fare. En advarselstrekant bør placeres på vejen bag din bil for at advare bagvedkørende bilister om den nødsituation, du befinder dig i.

Derudover er en reflekterende vest et vigtigt sikkerhedselement, især hvis du er nødt til at forlade køretøjet. Den øger din synlighed markant, og ved at bære en reflekterende vest kan du derfor minimere risikoen for ulykker og sikre din personlige sikkerhed under nødsituationer på vejen.

Dame og mand står foran bil. Dame har hund i armene.

Planlægning af rute

En skarp og veludhvilet bilist er en god bilist. Er du træt og udmattet bag rattet, øges risikoen for at begå fejl, reaktionstiden forringes, og det kan føre til farlige situationer på vejen. Derfor er det afgørende at prioritere din og dine medpassagerers sikkerhed, ved at planlægge din rejse fornuftigt og inkludere tilstrækkelige pauser til hvile og genopladning.

Selvom det kan være fristende at tage strækningen i ét hug, er det vigtigt at huske på, at din sikkerhed og trivsel er langt vigtigere, end at nå destinationen så hurtigt som muligt. Ved at indtænke plads til regelmæssige pauser, kan du genoplade energien, mindske træthed bag rattet og dermed bedre opretholde din koncentration og opmærksomhed på vejen. 

Det er bedre at ankomme sikkert og fornuftigt udhvilet, end at sætte dig selv og dine medpassagerer i fare ved at fortsætte uden tilstrækkelig hvile. Så sæt tempoet ned, vær opmærksom på dine egne grænser og respekter behovet for hvile undervejs.

Sikker kørsel undervejs

Nu hvor vi har været omkring de vigtigste planlægnings-aspekter omkring sikkerheden på din bilferie, er det tid til at kigge på, hvad du kan gøre undervejs for at maksimere din og andres sikkerhed. 

For mens planlægningen er utrolig vigtig, er det også de handlinger, man foretager mens man er på vejen, der virkelig bidrager til en sikker og behagelig rejseoplevelse.

 

Her bør du specielt fokusere på:

 

  • Førerens tilstand

  • Lokale trafikregler

  • Hav en plan for nødsituationer

Førerens tilstand

Når du sætter dig bag rattet, påtager du dig ikke kun ansvaret for din egen sikkerhed, men også for sikkerheden for alle omkring dig på vejen. Derfor er det afgørende, at hvem end der kører bilen undervejs, er skarp og koncentreret, så I får en tryg og problemfri bilferie.

 

  1. Undgå træthed og tag pauser

Langdistancekørsel kan være udmattende, og træthed er en af de største trusler på vejen. Vær opmærksom på advarselssignaler som manglende koncentration, tunge øjenlåg og hyppig gaben. Hvis du bemærker disse tegn, er det vigtigt at tage regelmæssige pauser for at hvile og genoplade. Som nævnt tidligere, er det derfor også vigtigt, at du planlægger rejsen, så der er tid til at stoppe og strække benene, og sørg for at give dig selv tilstrækkelig hviletid.

  1. Del kørslen med medpassagere

I forlængelse heraf bør du, hvis du har mulighed for det, dele kørslen med en eller flere medpassagerer. På den måde kan trætheden minimeres, samtidig med at I har behov for færre pauser, så I kan komme hurtigere frem til destinationen.

Lokale trafikregler

Når du kører gennem forskellige lande, vil der uundgåeligt være nogle forskellige, lokale trafikregler og hastighedsgrænser du skal forholde dig til. Mange regler og hastighedsgrænser er ens på tværs af lande, men der er også markante forskelle, som kan påvirke din kørsel.

Et eksempel er den tyske Autobahn, hvor der på visse strækninger ingen hastighedsbegrænsning er. Det skal du være opmærksom på, da det betyder, at dine medbilister kører mere friskt til. Derfor skal du f.eks. være opmærksom, når du trækker ud i overhalingsbanen, da bilerne bagfra kan komme med en højere fart, end du normalt er vant til.

Ved at respektere de lokale regler, sikrer du ikke kun din egen sikkerhed, men bidrager også til en mere flydende og sikker trafikoplevelse for alle.

Hav en plan for nødsituationer

Selvom vi alle håber på det bedste under vores bilferie, er det vigtigt at være forberedt på uforudsete situationer, såsom bilproblemer eller uheld på vejen. 

Her er nogle vigtige trin, du kan følge for at håndtere eventuelle nødsituationer eller uheld.

Hvis du befinder dig i en nødsituation eller uheld, er det vigtigt at bevare roen og evaluere situationen klart. Tjek først, om nogen er kommet til skade, og om der er behov for hjælp.

Hvis din bil bryder sammen eller er involveret i en ulykke, skal du, når du har lavet en hurtig evaluering af situationen, straks tage skridt til at søge hjælp. Du kan f.eks. overveje at tilkalde vejhjælp eller kontakte alarmcentralen, hvis det er nødvendigt.

 

Hvis du er nødt til at stoppe på vejen på grund af en nødsituation eller uheld, skal du sørge for at markere køretøjet tydeligt for at advare andre trafikanter. Brug advarselstrekanter og tænd bilens nødblinklys for at øge synligheden og minimere risikoen for yderligere uheld.


Læs mere: Vejen til en god bilferie: 7 gode råd og udførlig huskeliste