Kør-selv-ferie i elbil: Tips og gode råd

Flere og flere overvejer at vælge elbilen til kør-selv-ferier, som et grønnere alternativ. Desuden er der økonomiske fordele at hente ved at tage elbilen, da den er billigere at oplade end at tanke med benzin eller diesel. 

Der er også en del incitamenter, som byer tilbyder elbiler - det kan være fritagelse for vejafgifter og parkeringsgebyrer - eller parkeringspladser reserveret til elbiler. 

Her kan du læse mere - og få gode tips og råd til jeres næste kør-selv-ferie i elbil.

Tips og gode råd til kør-selv-ferie i elbil

Når du rejser med din elbil, er der nogle særlige hensyn, du skal tage. Vi guider dig gennem de vigtigste ting, du skal tænke over her.

Vælg overnatningsmuligheder med adgang til opladning

Når du booker overnatning på din kør-selv-ferie, er det en god idé at vælge hoteller eller ferieboliger, der tilbyder opladningsfaciliteter til elbiler. Det vil gøre det langt lettere at oplade din elbil natten over, så er bilen klar til eventyr dagen efter. 

Undgå trafikkaos til sommer – læs vores guide til bilferie i Danmark

Tænk på elbilens rækkevidde

Når du skal på kør-selv-ferie i din elbil, skal du også være opmærksom på elbilens rækkevidde. Hvis du planlægger at køre lange strækninger mellem ladestationerne, kan det være nødvendigt at tilpasse din rute.

Det er meget forskelligt, hvor langt din elbil kan køre på en opladning. Hvis I kører på motorvej det meste af vejen, kan I godt regne med, at den kører kortere på en opladning. 

Læs mere om elbilens rækkevidde her.

Gør elbilen køreklar

Når du skal på en længere tur, som en kør-selv-ferie, er det også vigtigt, at du prioriterer sikkerhed og vedligeholdelse af bilen. Her handler det om at få kontrolleret dæktrykket samt batteriets tilstand. Generelt er et godt råd altid at få tjekket bilen, inden man kører af sted på en længere ferie. 

Et hurtigt mekanikertjek kan fange eventuelle skader på bilen inden afgang og på den måde være med til at forhindre uheld og skader.

Derudover er det også værd at notere, at enhver form for modstand på elbilen, vil påvirke dens batteri.

- Hvis dæktrykket er forkert, eller bremserne er slidte, kan det give ekstra modstand i kørslen, og det er alt sammen noget, der påvirker batteriets rækkevidde. Derfor er der meget at hente ved et hurtigt tjek ved mekanikeren, der kan sikre, at bilen kører, som den skal, så man udnytter batteriets kraft så effektivt som muligt, afslutter Jeppe Damgaard.

Det er også vigtigt altid at have en nødudstyrskasse og førstehjælpskit tilgængeligt i bilen.

Få flere råd til, hvordan du bliver klar til bilferie i Europa her.

Hvordan lader jeg min elbil op i udlandet?

Det kan være en god idé at planlægge ruten på forhånd, så du kan tage højde for opladningsmuligheder undervejs. Der findes online korttjenester og apps, der kan hjælpe dig med at få et overblik ladestationer i nærheden af dig. 

Det anbefales også, at du har en backup-plan, hvis en ladestation er optaget eller ude af drift. I det tilfælde kan det også give mening at have et nødladekabel med, i tilfælde af, at du ikke kan finde en ledig ladestation. 

Opladningstiden afhænger af flere faktorer, herunder batterikapaciteten og ladningsniveauet. Generelt lyder det, at det kan tage alt fra 30 minutter til et par timer at oplade bilen. Derfor er det vigtigt, at du har planlagt dine opladningsstop, sådan at du har nok tid til at lade bilen op. 

Bliv klædt på til kørsel i udlandet med vores regeloversigt.

Tips til effektiv kørsel med elbil

Hvis du gerne vil maksimere rækkevidden af din elbil og nå længere mellem opladningerne, er der her nogle nyttige tips, som du kan overveje at tage i brug

  • Kør med moderat hastighed for at reducere energiforbruget
  • Undgå unødvendig brug af klimaanlægget
  • Tag hensyn til vejrforhold og terræn - og justér evt. Ruten herefter.
  • Benyt dig af regenerativ bremsning og energibesparende indstillinger (hvis tilgængelige)

Kør-selv-ferie i vinterkulde

Vil du gerne undgå at elbilen går kold på kør-selv-vinterferien? 

Planlægger du en kør-selv-vinterferie i elbilen, skal du være opmærksom på, hvad din elbil kan klare. Kulden er hård for batteriet, og det handler derfor om at planlægge turen bedst muligt. SOS Dansk Autohjælp giver her tips og tricks til at planlægge den lange vintertur i elbilen bedst muligt.

Med elbilerne er der kommet en ny faktor, danske bilister skal være opmærksomme på i vinterkulden:

- Det er velkendt, at batteridrevne apparater hurtigere løber tør for strøm i kulde. Og det gør sig altså også gældende, når det kommer til elbiler. Det skal man være opmærksom på, når man kører af sted om vinteren. Især hvis man planlægger en længere køretur til udlandet, siger Jeppe Damgaard, der er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Kulden koster på rækkevidden

Når det bliver køligere udenfor, forkortes elbilens rækkevidde. Derfor er det også med at være opmærksom på, at selvom man måske kører fra Danmark i plusgrader, så kan man ramme frostvejr på vejen.

- En tommelfingerregel er, at hver grad under 20 grader tager cirka én procent af rækkevidden. Det vil sige, at hvis du normalt kan køre 500 kilometer på en opladning ved 20 grader eller mere, så vil du ved 0 grader kunne køre 400 kilometer. Og hvis der er minusgrader, vil rækkevidden være endnu kortere, forklarer Jeppe Damgaard.

Læs mere her om vinterkørsel

SOS Dansk Autohjælp kommer med strømmen

Som en ny landsdækkende service er alle SOS Dansk Autohjælps distrikter nu klar til at komme til undsætning med en nødoptankning, hvis elbilen mangler strøm.
Hvis el-bilen løber tør:

  • Ring til SOS Dansk Autohjælp
  • En redder kommer ud med nød-strøm
  • Vi leverer strøm til dit batteri til ca. 6 kilometers kørsel, så du kan komme til nærmeste ladestander

Læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her

Køb abonnement